A hazai napelemes rendszerek már paksi atomerőműnél is nagyobbak

Magyarországon a háztartási méretű naperőművek kapacitása elérték az 2000 megawattot, ami nagyobb teljesítményt jelent a Paksi Atomerőműnél.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Magyarország hazai háztartási méretű naperőművei rekordot döntöttek az előzetes adatok szerint, elérve az 2000 megawattos kapacitást. Ez azonos teljesítményt jelent a Paksi Atomerőműével, azonban a naperőművek tényleges termelése hatszorosa az atomerőművének, írja a vg.hu. Az Energiaügyi Minisztérium közleménye szerint a naperőművek idei csúcsdöntését prognosztizálja, mivel augusztusra várhatóan meghaladja a háztartási méretű naperőművek beépített kapacitása az 2000 megawattot. A napelemes ipari méretű létesítmények telepítése is rendkívül gyors ütemben halad, és már mostanra meghaladta az előző évi rekordot az éves fotovoltaikus bővülés terén. Ugyanakkor az időjárásfüggő berendezések nagyobb részaránya a teljes áramtermelésben kihívásokat jelent az elektromos energiarendszer egyensúlyának fenntartásához, emiatt növekszik a költség és az erőfeszítés a szabályozás terén. A magyarországi napelemes teljesítmény folyamatosan bővül, és júniusra az ipari méretű naperőművek beépített kapacitása elérte a 3000 megawattot, a háztartási méretű rendszerekkel együtt pedig július elejére meghaladta az 5000 megawattot. A 50 kilowatt alatti létesítmények összesített mutatója augusztusig meghaladta a 2000 megawattot.

Az előzetes várakozásokat felülmúlva, a Mavir adatai alapján már ezen a nyáron a háztartási méretű kiserőművek száma meghaladta a 215 ezret, míg eredetileg 2030-ra várták volna a 200 ezres határt. A napelemes rendszerek főként családi házakban üzemelnek. Az elmúlt évben rekordmértékben, mintegy 1100 megawattal bővült a hazai fotovoltaikus kapacitás. Az idei évben ez azonos mértékű bővülést hét hónap alatt hozott. A magyar kormány az áramellátás terén az atom- és napenergiát hasznosítva erősíti az ország energiafüggetlenségét, és már jelenleg is képes a pillanatnyi fogyasztást tiszta és környezetkímélő módon, kizárólag belföldi forrásokból fedezni. Ugyanakkor az időjárásfüggő berendezések térnyerése miatt szabályozási kényszerrel kell szembenézni, és az Energiaügyi Minisztérium hálózatfejlesztési munkacsoportot működtet, hogy kezelje az állandósuló kihívásokat és biztosítsa a megújuló többletkapacitások zavartalan bekapcsolását.

A Nemzeti energia- és klímaterv a megújuló energiaforrások arányát a bruttó végsőenergia-felhasználásban 29 százalékra tervezi emelni, és az előzőleg tervezettnél kétszer nagyobb, 12 gigawattos beépített kapacitásra számít 2030-ig. Az Energiaügyi Minisztérium a hálózatfejlesztéssel, energiatárolók erősítésével és meteorológiai előrejelzések pontosításával segíti elő az időjárásfüggő energiahordozók beillesztését a rendszerbe.

Ajánlott tartalom

Törökországot is meghódítanák a kínai napelemes cégek

Úgy tűnik, a kínai beszállítók már a törökországi napelemes piac felé is kacsintgatnak.