A háziállatok környezetszennyezőbbek az autóknál?

Új-zélandi tudósok szerint a kutyáknak nagyobb az ökológiai lábnyoma, mint a személyautóknak, de a macskák sem sokkal maradnak el tőlük.

Robert és Brenda Vale a fenntartható élet kutatására specializálódott tudósok a Victoria Egyetemen Wellingtonban. Könyvükben, a Time to Eat the Dog-ban (Itt az ideje megenni a kutyát) összehasonlítják, hogy a háziállatok, vagy a hétköznapi élet más elemei – többek között az autózás – szennyezik-e jobban a környezetet. Kiszámolták, hogy egy átlagos kutya mennyit eszik, és ehhez mekkora termőterületre van szükség. Az jött ki, hogy egy átlagos méretű kutya 90 gramm húst és 156 gramm gabonát fogyaszt a napi adagjában, azaz 300 gramm száraz tápban. Ehhez évente 0,84 hektár termőföldre van szükség.

A Vale család 4,6 literes V8-as motorral hajtott Toyota Land Cruisere nagyjából 10 ezer kilométert megy egy évben. Kiszámolták, hogy az autó évente 55,1 GJ (gigajoule) energiát használ el, és ebbe már a gyártás és a fenntartás energiaigénye is benne foglaltatik. A terepjáró öko-lábnyoma 0,41 hektár, ami kevesebb, mint a fele a kutyáénak. “Nem azt mondjuk, hogy terepjárózni jó ötlet, de érdekesnek találtuk, hogy mennyire vádolják ezeket az autókat a környezetszennyezésükért, miközben a háziállatokat ebből a szempontból figyelmen kívül hagyják” – nyilatkozta Robert Vale. A tudósok szerint a macskák sem jobbak. A világ tíz legtöbb macskájával rendelkező országában annyi nyávogós négylábú található, hogy a táplálékuk megtermeléséhez nagyobb területre van szükség, mint Új-Zéland. A kimutatásuk szerint egy átlagos macska ökológiai lábnyoma összehasonlítható egy Volkswagen Golféval.

Ajánlott tartalom

Februárban megcsappant az elektromos autók eladása

Februárban 10,1 százalékkal nőtt éves összevetésben a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban. A legnépszerűbb választás továbbra is a benzinüzemű kivitel volt, a második legnépszerűbb pedig a hibrid-benzines. Az akkumulátoros elektromos autók részesedése februárban nem változott az egy évvel korábbihoz képest, elmaradt viszont a tavalyi átlagtól.

Nincs hozzászólás

  1. Soha nem szabad egy élőlényt összehasonlítani egy gépel, mindegyiknek más a funkciója és más tulajdonsággal bírnak.