A háztartások jelentős hányada él energiaszegénységben

Magyarországon 380 ezer, Európában legalább 50 millió háztartás él úgynevezett energiaszegénységben – ismerteti a kutatási adatokat a hőszigetelő anyagokat gyártó Knauf Insulation Kft. közleményében.

Az energiaszegénység azt jelenti, hogy a háztartás a havi jövedelmének – országonként változó – meghatározott hányadánál többet költ energiaszámlái kifizetésére. Magyarországon az Energiaklub 2012-es kutatása szerint ez az arány 34 százalék. Az Energiaklub adatai szerint az energiaszegénység legmarkánsabban vidéken, a családi házban élő, gázfűtést alkalmazó nyugdíjas lakosokat érinti. A The European Fuel Poverty and Energy Efficiency (EPEE) adatai szerint az energiaszegénység 50-125 millió embert érint Európában. Miután Magyarországon – Európa többi országához hasonlóan – az energiaszámlák legnagyobb részét, 59 százalékát a lakóterek fűtése teszi ki, itt lehet a legnagyobb megtakarítást elérni – hívta fel a figyelmet a Knauf. A KSH 2012-es adatai szerint a magyar háztartások átlagosan 73 ezer forintot költenek rezsire, ebből a fűtésköltség átlagosan 42 ezer forintot tesz ki. Az átlagos lakás hőszigetelésével havonta 15 ezer forint megtakarítás érhető el, amely 20 százalékos rezsi-megtakarítást jelent.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes állami támogatásra pályázna idén

A kormány tervei szerint még az idén pályázatot hirdet azoknak, akik korábban háztartási méretű napelemes kiserőművet telepítettek és most szeretnének energiatárolót is feltenni.