A háztetőkön robbantották fel a piacot a német napelemek januárban

A hazai napelemes beruházási tempó bár gyorsnak tűnik, valójában nem az. Csak januárban a teljes magyar megújuló energiás potenciálhoz mérhető volument telepítettek a németek a háztetőkre.

A fotovoltaikus (PV) rendszertelepítések hardcore üzemmódban tőlünk kicsit Észak-Nyugatra zakatolnak: Németországban, csak januárban mintegy 579 MW új napenergia-kapacitást telepítettek. Vagyis: a németek szinte naponta avathattak volna egy-egy olyan 20MW-os napelemparkot, amiből Magyarországon eddig csupán néhány épült. Az egyik a Dunamenti Erőmű, a másik a Mátrai Erőmű másra nem használható területein.

A német PV Magazine szerint a németországi szövetségi hálózati ügynökség, a Bundesnetzagentur jelentette be, hogy januárban 578,9 MW új fotovoltaikus (PV) rendszert regisztráltak. Ez több mint 200 MW-tal több, mint amekkora növekedést a tavaly december produkált (376,5 MW). Az ugrás oka egyértelmű: a 40 kW-tól 750 kW-ig terjedő méretben ötödével csökkenteni fogják februártól az állami támogatást (ez az ún. FIT-csökkentés) a napelemes projektek esetében. A német szövetségi kormány a döntést azzal magyarázta, hogy gazdaságilag már van olyan erős a PV-termelés, hogy a dotálást egy szinttel lejjebb szállítsák.

A Bundesnetzagentur adatai szerint továbbra is a tetőre szerelt termelőkapacitás a meghatározó (502,9 MW), és egyelőre nem érződik túlzottan katalizáló hatásúnak,hogy a talajra építendő rendszerek engedélyezési eljárását könnyítették. Németországban a támogatott napelemes rendszerek összkapacitása január végén 46 és fél gigawatt volt. A magyar napelempiaci reményeket azonban nem kell teljesen eltemetni: az MNB adatai szerint tavaly a cégek banki hitelekért a gépipari fejlesztések után leginkább a villamos energetikai beruházásokat preferálták, írja a napi.hu.

Ajánlott tartalom

Jó hír a családoknak, ha energiahatékony házat építenének

A kormány újabb elemmel bővíti az otthonteremtési programot, amely további segítség a gyermekes családok számára - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter sajtóosztálya szombaton az MTI-vel.