A hét legzöldebb mobil

Mobiltelefont ma már a világ népességének –tavalyi becslések szerint- 87 százaléka használ, és az, hogy telefonálni is tudunk velük, szinte másodlagos funkcióvá vált.

Ma a mobiltelefonok gyártása még fosszilis üzemanyagot, és egyéb természetre káros anyagokat igényel. Ez szerencsére változóban van, előrejelzések szerint 2017-re 400 millió teljesen környezetkímélő, vagy legalább 50 százalékban újrafelhasznált anyagokból készült mobiltelefon lesz a piacon. Azonban már ma is kaphatók olyan modellek, melyek gyártásánál figyelembe vették a fenntarthatóságot. Ezekből ajánlunk néhányat. Bármelyik használt készülék. Az elektromos eszközökből származó hulladék komoly problémát jelent, és az USA-ban több mint 140 millió mobiltulajdonos cseréli le telefonját minden 14-18 hónapban. A ma már Magyarországon is szépen növekvő online piactereken rengeteg jó állapotú, használt készülék található, így nemcsak ezek a legzöldebb, hanem általában a legolcsóbb mobiltelefonok is.

iPhone
Az iPhone azzal válik környezetkímélővé, hogy rengeteg olyan funkciót magába foglal, melyhez egyébként külön eszközt kéne vásárolnunk. GPS, zenelejátszó, digitális kamera, minél több mindent helyettesít, annál kevésbé terheli a környezetet.
iphone

Samsung Galaxy Exhilarate
A Samsung a vezeti a zöld mobilok piacát, új modellel előrukkolva minden évben. A Galaxy Exhilarate egy Android alapú okostelefon, mely 80 százalékban újrafelhasznált anyagokból készült, és különleges, energiatakarékos töltővel szerelték fel.

samsung galaxy

Samsung Replenish
A Galaxy Exhilarate-hez hasonlóan a Replenish is 82 százalékban újrahasznosított alapanyagokból készült, külső borítása pedig 34 százalékban újrafelhasznált műanyag.
samsung replenish

Samsung Evergreen
Az Evergreen 70 százalékban újrahasznosított, és még csomagolása is 80 százalékban újrafelhasznált papírból készült. Energy Star besorolást is kapott energiahatékonysága miatt.
evergreen

Micromax X259
A Micromax napelemes mobiltelefon, mely 4 órányi töltéssel másfél óra beszélgetési időre képes. Beépített kamerával, bluetooth-al, és színes képernyővel rendelkezik.
micromax

És végül a mostani mobilja
Bár az új modelleknek nehéz ellenállni, valójában legtöbbünknek semmi szüksége évente vagy kétévente egy új telefonra. A legjobb, amit tehetünk környezetünkért, hogy addig használjuk eszközeinket, ameddig csak lehet.

Ajánlott tartalom

Már 7,5 tonnánál jár a használt mobiltelefonokat visszagyűjtő kampány eredménye

A több mint 5 éve futó "Passzold vissza, Tesó!" kampányban mára 1111 gyűjtőpont részvételével, több mint 7,5 tonnányi használaton kívüli mobiltelefon gyűlt össze - közölte a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért szerdán az MTI-vel.