A hidrogén lehetne a jövő környezetszennyezés-mentes energiaforrása

A Magyar Hidrogén és Tüzelőanyag-cella Egyesület két éve alakult, de a szakértők közös munkája már öt éve tart. Célja, hogy összefogja mindazokat, akik ezen a területen potenciálisan szóba jöhetnek, mint együttműködő partnerek. Magyarországon a hidrogénnel, mint kérdéssel, először 2006-ban foglalkoztak egy szimpóziumon.

Hogy mi is az a hidrogéngazdaság, azt Tompos András vegyészmérnök fogalmazta meg az Egyenlítő című műsorban. A hidrogéngazdaság magában foglalja a hidrogén előállítását, energetikai célú felhasználását, a szállítását, és tárolását is. Megtudtuk tőle, hogy a hidrogénnek, mint energiahordozó, a tömegegységre vonatkoztatott energiasűrűsége viszonylag nagy. Ami viszont ennél is többet nyom a latban, az az, hogy a hidrogén könnyedén előállítható a megújuló energiaforrásokból. Dr. Margitfalvi József vegyészmérnök szerint a hidrogénnel kapcsolatban az a legégetőbb kérdés, hogy megtalálják azokat a módszereket, eljárásokat, melyek során a lehető leggazdaságosabban, és nagy mennyiségben lehessen vizet elektrolizálni. A hidrogénfejlesztésre használt víz, elenyésző mennyisége lenne a Föld vízháztartásnak, emellett a hidrogénre és oxigénre lebontott víz visszakerül ugyanúgy a körforgásba, és ezáltal lenne fenntartható energiaforrás. Dr. Bogányi György okleveles villamosmérnök azt is hozzáteszi, hogy hidrogént nem csak vízből lehet előállítani, hanem fosszilis energiahordozókból is. Elő lehet állítani földgázból, kőolajszármazékokból, de például a kőolaj felhasználása során is hidrogén keletkezik. Rámutat arra, hogy nagyon sok vegyipari folyamat mellékterméke a hidrogén, amit jelenleg kazánokban égetnek el, pedig sokkal hasznosabban is fel lehetne használni. Bogányi György kiemeli, hogy ők nem égetnék el a hidrogént, hanem egy kémiai eljárást szeretnének megvalósítani, ami szabályozott körülmények között a hidrogén belső energiáját villamosenergiává, és hőenergiává alakítja át.

Nézzék meg a mai Egyenlítő című műsort, melyben Tompos András vegyészmérnök, dr. Margitfalvi József vegyészmérnök, és dr. Bogányi György okleveles villamosmérnök beszélget a hidrogéngazdaságról, és az azt övező kérdésekről.

Ajánlott tartalom

Az ökoház többet jelent egy hőszivattyúnál és megújuló energiaforrásoknál

Az ökoház többet jelent egy modern berendezésekkel, például hőszivattyúval, szolárpanelekkel és energiavisszanyeréssel ellátott épületnél. Átgondolt projektet jelent, megfelelően kiválasztott építőanyagokkal és energiatakarékos megoldásokkal, amelyek hozzájárulnak a hőveszteség csökkentéséhez. Nézzük meg alaposabban, hogy miként befolyásolják mindezek a ház ökológiai jellemzőit