A Himalája gleccsereit még unokáink is láthatják

Kiadója elismerte, hogy az a figyelmeztetés, miszerint a legtöbb himalájai gleccser 2035-re a klímaváltozás okán elolvad egy sor tudományos melléfogás eredménye.

Két évvel ezelőtt a az indiai Rajendra Pachauri által vezetett kormányközeli Panel on Climate Change (IPCC) kiadott egy jelentést, amely viszonyítási alapként azt állította, hogy a legfrissebb és legrészletesebb kutatások alapja a globális felmelegedés.

A központi állítás az volt, hogy a világ a gleccserek olvadása volt olyan gyors, hogy a Himalájában található gleccserek el is eltűnnek 2035-re.
A Sunday Times szerint az elmúlt napokban a tudósok elismerték, hogy a 2007-es tanulmány alapja egy, a New Scientist tudományos folyóiratban nyolc évvel ezelőtt megjelent hír.
Az is kiderült, hogy a New Scientist jelentése maga egy rövid telefonos interjún alapul, melyet Syed Hasnain indiai tudóssal készítettek.
Hasnain azóta elismerte, hogy az állítás egyszerű spekuláció volt, nem támasztották alá semmilyen hivatalos kutatással.

Ha beigazolódik, ez lehet az egyik legsúlyosabb éghajlati kutatási hiba.
Az IPCC-t annak biztosítására hozták létre, hogy a világ vezetőinek a lehető legjobb tudományos tanácsokat adja az éghajlatváltozással kapcsolatban.
Rajendra Pachauri korábban elutasította kritikákat, a múlt héten azonban az IPCC hajlandó volt véleményezni a jelentést.

Ajánlott tartalom

Syngenta: a szárazság miatt csökken a csemegekukorica termésátlaga, romlik az ágazat jövedelmezősége

Ugyan továbbra is Magyarország Európa legnagyobb csemegekukorica-termelője, de az idei termésátlagok az aszály miatt, különösen az öntözetlen területeken jelentősen csökkennek, ami az emelkedő költségekkel rontja az ágazat profitabilitását - hangzott el a vetőmagvakat előállító és növényvédőszer-forgalmazó Syngenta hajdúszoboszlói szakmai rendezvényén.