A hollandok adnak megint egy nagy pofont a jó levegőnek

Vannak hagyományok, amik így a huszonegyedik század elejére bőven megértek az elmúlásra.

Ilyen a hollandok szilveszteri nagy máglyarakása. Biztos jó buli a scheveningeni tengerparton évről-évre megtartott december 31-i máglyabuli, de elégetni rekordmennyiségű raklapot, miközben a környezettudatosság, a klímaváltozás korunk egyik legforróbb témája, hát, finoman szólva nem tűnik túl bölcs dolognak, de ha kissé szigorúbban szeretnék fogalmazni, akkor azt mondanám, hogy olyan oltári nagy köcsögség, ami elkerülhető lenne, írta az index.hu.

A rekordok könyvébe is bekerült máglya minden évben magasodni kezd december utolsó heteiben, hogy szilveszter éjjelén meggyújtsák, az új évet köszöntendő. Jelenleg így néz ki az elképesztően pazarló és környezetszennyező, megszámlálhatatlan sok raklapból emelt torony. A két évvel ezelőtti Guinness-rekorder máglya így lángolt, sűrű füstöt, szén-dioxidot, szén-monoxidot és egyéb mérgező anyagokat okádva a tengerparti levegőbe:

Ajánlott tartalom

Áder János: a klíma gyorsabban változik, mint eddig bármikor

A klímaváltozás sebessége jelenleg lényegesen nagyobb, mint eddig bármikor, legfőbb kiváltó oka pedig az ember - hangsúlyozta Áder János államfő szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.