A hőség tönkreteheti a napelemeket?

Zöld utat kapott a szénenergia újbóli használatára az Egyesült Királyság.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Hőhullámok esetén tönkremennek a napelemek? Szakértők adtak magyarázatot arra, hogy miért nem a napelemek hibája miatt tért vissza az Egyesült Királyság a szénhez – írja az euronews.
Ezzel véget ért a 46 napos, szénnel termelt villamos energia nélküli időszak az Egyesült Királyságban, amely az eddigi leghosszabb szünet volt 2020 óta. A szén- és gázerőművek, – akárcsak a napelemek – nagyon magas hőmérséklet esetében kevésbé hatékonyak. A szakértők segítettek rámutatni arra, hogy a hőerőműveket – beleértve a szén-, gáz- és atomerőműveket is – szintén érinti a hőség. A Solar Energy UK szerint ezeknek az erőműveknek a termodinamikai törvények alapján csökken a teljesítménye, amikor a hűtővíz hőmérséklete megemelkedik. Ez a hatás csak további romlást fog majd mutatni, ahogy az éghajlatváltozás tovább folytatódik.

“Igaz, hogy magasabb hőmérsékleten a napelem panelek kevésbé hatékonyak – azonban a napenergia továbbra is költséghatékony marad a fosszilis tüzelőanyagokkal szemben. Az éghajlatváltozás szempontjából mindenképpen hatékonyabb” – mondta a SolarPower Europe szóvivője az Euronews Green-nek. – A szélsőséges hőmérsékleti viszonyok – amelyeket az éghajlatváltozás okoz – csak egy újabb ok a napenergia telepítésére. A napenergia elterjesztésének együtt kell járnia a hálózati és tárolási beruházásokkal, nem engedhetjük meg magunknak, hogy egy napsugarat is elpazaroljunk, és a rendszernek készen kell állnia a villamosított gazdaságra.- tette még hozzá a szóvivő.

Az európai iparági csoport új jelentése szerint az Egyesült Királyságban a napenergia elterjedése előtt álló legnagyobb kihívást nem a napfény és a meleg jelenti hanem az ország átviteli és alultervezett elosztóhálózataiba történő csatlakozás jelenti. “Nyáron a napenergia felé kellene fordulnunk, mégis jelenleg a megújuló energia azért megy veszendőbe, mert a hálózatunk nem tudja továbbítani az energiát, és több száz megújulóenergia-projekt van leállítva, mert nem tudnak csatlakozni” – tette hozzá McCarthy. A szén azonban jó úton halad kifelé az Egyesült Királyság energiarendszeréből. A fosszilis tüzelőanyag jelenleg az ország villamosenergia-termelésének mindössze 2 százalékát adja, és 2024 októberéig fokozatosan ki kell vezetni a termelésből.

 

Ajánlott tartalom

Már több mint 5000 nyertese van a Napenergia Plusz programnak

Már több mint 5000 nyertes van a Napenergia Plusz programban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfőn.