A hőt alakítják árammá az új fejlesztésű napelemek

Olyan új fotovoltaikus cellákat fejlesztettek ki, melyek a fel nem használt energia 99 százalékát visszaverik. A szakértők szerint a technológia egy hőtároló rendszerrel kombinálva tovább csökkentheti a megújuló energia használatának árát.

A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) csapata szerint az általuk létrehozott rendszert egy már ismert, informálisan „nap a dobozban” néven emlegetett hőtároló technológiával együttesen alkalmazhatják. A korábbi fejlesztés képes hőenergiát elraktározni, melyet aztán árammá alakíthatnak. Maga a „nap” egy olvadt szilíciumot tartalmazó tartály, ez a rendszer legolcsóbb eleme, míg a viszonylag drága részt a napelemes panelek alkotják. A hagyományos napelemek a fény, és nem a hő segítségével hoznak létre áramot. A hőfotovoltaikus elemek (TPV-k) ezzel szemben a hőt hasznosítják: a fotonokkal közvetlenül termelnek elektromosságot a hőből. Ehhez alacsonyabb energiájú részecskéket kell befogniuk.

kép: Dejiu Fan, U-M Optoelectronic Components and Materials Group

A mérnökök egy ideje dolgoznak azon, hogy a túl alacsony energiájú fotonokat valamilyen módon összegyűjtsék egy hőbankba, hogy az azokban rejlő lehetőségeket később ismét kamatoztathassák. Steve Forrest, a csapat tagja szerint egyfajta újrahasznosításról van szó. Mint mondta, fejlesztésüknek köszönhetően a hőbank energiájának rengeteg esélye van arra, hogy a cellák ismét befogják, mielőtt végleg elveszne.

A hagyományos, arany hátlapú TPV-k az el nem nyelt napsugárzás 95 százalékát verik vissza – ez azt jelenti, hogy az energia 5 százaléka kárba vész. Forrest és kollégái plusz egy levegőréteget adtak hozzá a fotonokat elektromossággá alakító félvezetők, illetve az arany alaplap közé, utóbbi hátulját pedig szilíciumréteggel is megerősítették. A levegőréteg vastagsága közel megegyezik a fotonok hullámhosszával. Egy ilyen levegőhíd tovább növeli a rendszer hatékonyságát, ugyanis lehetőséget ad arra, hogy még több fel nem használt fotont verjen vissza a napelem.

A szakértők úgy gondolják, hogy rendszerüket kombinálhatják a már említett hőbankkal. Egy ilyen megoldás jelentősen csökkentheti az energiatárolás költségét, és egy nap akár az akkumulátoroknál is olcsóbbá válhat.

Ajánlott tartalom

Ez lenne az első megterülő napelemes energiatároló rendszer?

A LUNA S1-et háztartási napelemes rendszerek számára dolgozták ki.