A japán gyerekek sugároznak a… a mitől is? (videó)

A japán kormány a Fukusima megyében élő gyerekek sugárzásterhelésére vonatkozó egészségügyi határértéket kicsit feltolta. Jó magasra, az erőművi dolgozókkal azonos, 20 millisilvert/évre, azaz a korábban felnőttekre vonatkozó szintnek is a húszszorosára emelte.

Ezzel a döntéssel komoly plusz kockázatnak teszik ki a térség amúgy is veszélyeztetett gyermekeit. Holott a csernobili katasztrófa egyik legfőbb tanulsága, hogy a várandós nők és a gyermekek szervezetében sokkal könnyebben jelennek meg a sugárterhelés hatására rendellenességek és maradandó károsodások. A Greenpeace szakértői csapata Csernobil térségében megvizsgálta, hogy milyen egészségügyi hatásai vannak a katasztrófának 25 év múltán. Az erről készült hatperces riport itt megtekinthető:

Ajánlott tartalom

Súlyos károkat okoz az északi-sarkvidéki infrastruktúrában a klímaváltozás

Az Északi-sarkvidéket tanulmányozó tudósok szerint 2050-re a globális felmelegedés miatt az infrastruktúra 70 százalékát és a kritikus infrastruktúra 30-50 százalékát fenyegeti károsodás, amelynek várható költségei több tízmilliárd dollárra rúgnak - számolt be róla a BBC News.