Fukushima 1-es telep:

A jelenlegi helyzet a fukusimai erőműben

Fukushima 1-es telep:

1. blokk: működés felfüggesztve, hűtőrendszer meghibásodott, a reaktormag részlegesen leolvadt, a létesítményből gőzt engedtek a szabadba, majd szombaton robbanás történt, az épület szerkezetileg károsodott, jelenleg tengervizet pumpálnak be.

2. blokk: működés felfüggesztve, hűtőrendszer meghibásodott, tengervizet kezdtek bepumpálni, üzemanyagkazetták kerültek szárazra, a létesítményből gőzt engedtek a szabadba, az épület megsérült a 3-as blokkban történt hétfői robbanásakor, kedden a reaktorház is megsérült, tartani lehet a reaktormag leolvadásától.

3. blokk: működés felfüggesztve, hűtőrendszer meghibásodott, tartani lehet a reaktormag leolvadásától, jelenleg tengervizet pumpálnak be, az épület megsérült a hétfői hidrogénrobbanásakor, kedden kiugróan magas sugárzási értékeket mértek, szerdán füstöt, gőzszivárgást észleltek, valószínűleg megsérült a reaktortartály.

4. blokk: a földrengés idején karbantartás alatt volt, kedden tűz ütött ki, amit valószínűleg a használt fűtőelemek pihentetőmedencéjénél bekövetkezett hidrogénrobbanás okozott, a medencében a normálisnál jóval magasabb a hőmérséklet, szerdán újabb tüzet észleltek, ezúttal a reaktorházban, a tervek szerint bórsavat permeteznek majd.

5. és 6. blokkok: a földrengés idején karbantartás alatt voltak, a használt fűtőelemek pihentetőmedencéjénél enyhe hőmérsékletemelkedést mértek.

Fukushima 2-es telep:
1., 2. és 4. blokk: működés felfüggesztve, hűtőrendszer meghibásodott, a reakciót sikerült leállítani.
3. blokk: működés felfüggesztve, a reakciót sikerült leállítani.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.