A jelenlegi legnagyobb napelemes rendszer épül Tatabányán

Jelentősen csökkenő vásárolt villamosenergia mennyiség, a megújuló energiaforrások felhasználásának növelése, energetikai költségek csökkentése, a felszabaduló forrásoknak köszönhetően betegellátás színvonalának növelése és a munkahelyek megtartása a cél.

A Szent Borbála Kórház Tatabánya, valamint vonzáskörzete lakosságának egészségügyi ellátásában központi szerepet tölt be. Kiemelt célja a betegellátás színvonalának folyamatos emelése, munkájuk hatékonyságának növelése. A fejlesztés során 255 kW/panel teljesítményű, polykristályos napelemeket 20 fokos szögben szerelnek fel a kórház tetejére, összesen 1 347 db-ot, emellett beépítésre kerül 27 db inverter is.

A kórház fejlesztése során támogatja az innovatív megoldásokat, ebbe az elképzelésbe illeszkedik a napelemek gépjármű parkolók fölé történő telepítése. A lehetőség adott volt a kórház számára, így műszakilag, építészetileg, gazdaságilag a legoptimálisabb helyszínt tudja biztosítani a referencia értékű beruházáshoz. Jelenleg ilyen jellegű napelem telepítés megoldás nincs az országban hasonló nagyságrendben. A napelem rendszer segítségével éves szinten bruttó 7,5 millió forint megtakarítást érhet el a kórház, a primerenergia megtakarítása 9,07% lesz.

A fenntarthatósági céloknak is teljes mértékben eleget tevő fejlesztés a munkaerő megtartását is erősíti, növeli. A beépített napelemek a kórház klímaberendezéseinek csúcsidejében termelik a legtöbb villamos energiát, amikor a hűtő rendszerek a legnagyobb terhelést jelentik a hálózat számára, emellett a tetőre szerelt napelemek árnyékoló hatása nyáron több °C-kal csökkenti az épület belső hőmérsékletét, hűtési igényét is. A napelemes kiserőmű előreláthatóan ősszel állhat munkába.

Az újrahasznosítható modulokból álló zajmentesen működő és nagyon csekély karbantartási szükségletű napelemes rendszerre a kórház az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával, a Széchenyi 2020 program keretén belül 223 587 529 forintot fordíthat, a támogatás intenzitása 100%-os.

forrás: ma.hu

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.