A jövő a nem mérgező napelemeké

Különlegesen olcsó eljárással készülhetnek a jövőben a kadmium telluridet is tartalmazó, vékony rétegű technológiával készült napelemek. A Nature folyóiratban közzétett hír szerint a CdTe napelem gyártásánál ezentúl olcsó és környezetbarát sót is alkalmazhatnak, pontosan olyat, amely a tofu gyártásánál is kell.

A CdTe napelem technológia azok közé a költséghatékonynak nevezhető fotovoltaikus technológiák közé tartozik, amelyeket manapság egyre gyakrabban alkalmaznak, pedig még vannak olyan területek, ahol ezek a technológiai megoldások további fejlesztésre szorulnának. Az előállítás eddigi legfontosabb és legproblémásabb mozzanata az volt, amikor a kadmium telluridet az igencsak költséges kadmiumot tartalmazó sóval (CdCl2) kezelték, amely egy vízben oldható és mérgező anyag, amely komoly veszélyt jelentett mind a dolgozókra, mind a környezetre. Nemrégiben egy hibás vékonyrétegű CdTe napelem kigyulladása miatt Németországban a katasztrófavédelem is kivonult, mivel a napelemből rendkívül mérgező anyagok kerülhettek volna a légkörbe. Szerencsére a balesetben a vékony rétegek közül a vegyi anyag nem szabadult ki.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Magyarország jó úton halad a napenergiával történő, független áramtermelés felé

Magyarországon a bruttó villamosenergia-felhasználásban az import részaránya évek óta csökken, a függetlenedésben egyre nagyobb szerep jut a napenergiának - közölte az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány pénteken közzétett elemzésében.