A jövő napelemes rendszerét szerelték erre az épületre

A cellák hatékonyságát egy automatizált, az időjárási viszonyokat figyelembe vevő rendszerrel növelték.

Perovszkit fotovoltaikus cellákból álló napernyőt telepítettek egy lengyel alumíniumipari cég, az Aliplast lublini gyárának homlokzatára – számol be a PV Magazine. A napelemes árnyékolók mozgását egy olyan rendszer vezérli, amelyet a tetőn található időjárás-elemző állomásra csatlakoztattak. A gyártó a szintén lengyel Saules Technology, amely perovszkit alapú fotovoltaikus cellákkal foglalkozik. A vállalat szerint az új berendezés az első olyan épületre szerelt napelemes rendszer, amely a perovszkit megoldásra támaszkodik. A technológia egyes szakértők szerint a napelemes eszközök jövőjét jelenti. A perovszkit kristályok felhasználásával kimagasló teljesítményű fotovoltaikus cellák készíthetőek, igaz, a gyakorlati alkalmazást egyelőre több faktor is nehezíti, többek közt az ilyen típusú napelemek gyors roncsolódása. Az új, lublini ernyőket egy automatizált rendszer, az Animeo kezeli, amelyet a francia Somfy hozott létre. A rendszer révén a perovszkit cellák együttműködnek a tető meteorológiai állomásával. A Saules Technology szerint az élő időjárási adatok gyűjtésével, illetve a napállás figyelésével az egyes árnyékolók képesek a megfelelő irányba fordulni, összehangolva a mozgásukat a napéval. Ez nemcsak az épület energiahatékonyságát növeli, hanem évszaktól függetlenül a forróság és a kellemetlen sugárzás ellen is védelmet nyújt.

A cég kiemelte, a perovszkit cellák ideálisak az ilyen típusú használatra, mivel akkor termelik az energiát, amikor a napsugarak nem pont 90 fokban érkeznek. Éppen emiatt, illetve alacsony tömegüknek köszönhetően akár függőleges felületekre is telepíthetőek, ráadásul a homlokzat színéhez igazolhatóak. A napellenzős modulokat például több színben vihetik fel egy ruganyos, vékony rétegre. A lengyel vállalat egyébként az Európai Perovszkit Kezdeményezés tagja. A csoport egyesíti az összes olyan nagyobb szervezetet a kontinensen, amely napelem-kutatással foglalkozik.

Ajánlott tartalom

80 ezres erkélynapelemet kezdett árulni a német szupermarket

Lidl és Aldi Nord lép be Németország erkélynapelem piacára, de Magyarországon nem lesznek elérhetők jogi korlátok miatt. Lidl terméke 219 euró, 150 watt, míg Aldi Nordé 350 watt és 469 euró.