A jövő napelemes rendszerét szerelték erre az épületre

A cellák hatékonyságát egy automatizált, az időjárási viszonyokat figyelembe vevő rendszerrel növelték.

Perovszkit fotovoltaikus cellákból álló napernyőt telepítettek egy lengyel alumíniumipari cég, az Aliplast lublini gyárának homlokzatára – számol be a PV Magazine. A napelemes árnyékolók mozgását egy olyan rendszer vezérli, amelyet a tetőn található időjárás-elemző állomásra csatlakoztattak. A gyártó a szintén lengyel Saules Technology, amely perovszkit alapú fotovoltaikus cellákkal foglalkozik. A vállalat szerint az új berendezés az első olyan épületre szerelt napelemes rendszer, amely a perovszkit megoldásra támaszkodik. A technológia egyes szakértők szerint a napelemes eszközök jövőjét jelenti. A perovszkit kristályok felhasználásával kimagasló teljesítményű fotovoltaikus cellák készíthetőek, igaz, a gyakorlati alkalmazást egyelőre több faktor is nehezíti, többek közt az ilyen típusú napelemek gyors roncsolódása. Az új, lublini ernyőket egy automatizált rendszer, az Animeo kezeli, amelyet a francia Somfy hozott létre. A rendszer révén a perovszkit cellák együttműködnek a tető meteorológiai állomásával. A Saules Technology szerint az élő időjárási adatok gyűjtésével, illetve a napállás figyelésével az egyes árnyékolók képesek a megfelelő irányba fordulni, összehangolva a mozgásukat a napéval. Ez nemcsak az épület energiahatékonyságát növeli, hanem évszaktól függetlenül a forróság és a kellemetlen sugárzás ellen is védelmet nyújt.

A cég kiemelte, a perovszkit cellák ideálisak az ilyen típusú használatra, mivel akkor termelik az energiát, amikor a napsugarak nem pont 90 fokban érkeznek. Éppen emiatt, illetve alacsony tömegüknek köszönhetően akár függőleges felületekre is telepíthetőek, ráadásul a homlokzat színéhez igazolhatóak. A napellenzős modulokat például több színben vihetik fel egy ruganyos, vékony rétegre. A lengyel vállalat egyébként az Európai Perovszkit Kezdeményezés tagja. A csoport egyesíti az összes olyan nagyobb szervezetet a kontinensen, amely napelem-kutatással foglalkozik.

Ajánlott tartalom

Napelemek: Hogyan befolyásolják a környezeti tényezők a termelést?

Az NREL szerint az éves napelem tisztítás 1,9% -os veszteséget csökkenthet 1,5% -ra, de az árnyékolás, a madarak és a hőmérséklet is csökkentheti a termelést, míg a szennyeződések akár 5% -os veszteséget is okozhatnak az USA-ban.