A július már tuti rekorder – esőben

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatainak jelenlegi feldolgozottsága alapján az idei július valószínűleg bekerül az 1901 óta vezetett statisztikában az öt legcsapadékosabb július közé. Országos átlagban csaknem kétszer, helyenként háromszor annyi eső esett, mint egy átlagos júliusban.

Lakatos Mónika, az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati szakértője szerint a júliusi sokéves átlag (az 1971-2000-es időszak átlaga) 62,1 milliméter. Az idén júliusban ennek 182 százaléka (117,4 milliméter) hullott országos átlagban, de vannak területek, ahol a szokásos mennyiség több mint háromszorosát mérték, például a főváros térségében és Csongrád megyében. Júliusban a legtöbb csapadékot, 237,6 millimétert a Szentes melletti Pankota automata állomáson rögzítették. A sok csapadék ellenére a nyári időjárás mindinkább mediterrán jellegű, egyre jobban hasonlít Firenze, vagy Torino időjárására.

Júniusban 73,4 milliméternyi eső esett. Ez az 1971-2000-es időszak átlaga alapján a szokásos csapadékmennyiség felének felel meg. Így a nagy mennyiségű júliusi eső révén országosan a két hónap alatt a szokásoshoz képest mintegy 15 százalékkal több eső esett az idei nyáron.

Lakatos Mónika kitért arra is, hogy az idei július a sok esővel együtt is 0,8 Celsius-fokkal melegebb volt a sokéves átlagnál. A napi maximum-hőmérsékletek 5,8 fokkal az átlag fölött, a minimumok viszont 4,7 fokkal átlag alatt alakultak. A legalacsonyabb hőmérsékletet, 6,6 fokot, július 2-án a Nógrád megyei Zabaron mérték. A Hajdú-Bihar megyei Berettyóújfaluban volt a legmelegebb a hónapban, július 7-én 35,7 fok.

A meteorológiai szolgálat éghajlati szakértője közölte: a Középtávú Időjárás Előrejelzések Európai Központjának legfrissebb, 30 napos előrejelzése szerint az augusztus is a korábbi időszakhoz hasonlóan valamivel a sokévi átlagnál melegebb időt hoz. Elsősorban a hónap közepéig a júliusi időjárás folytatásaként a sokévi átlagot meghaladó csapadék várható. A hónap második felében viszont már átlag körüli vagy kevéssel az alatti eső valószínű.

lyen gyenge aratás már rég volt Békésben

A rendkívül csapadékos időjárás miatt az elmúlt évtizedek leggyengébb termését takarították be őszi kalászosokból. A termelők a betakarítás elején országos átlaghozammal számoltak az őszi kalászosokból, ám az aratás előrehaladásával a rendkívül csapadékos időjárás, a sárgarozsda gomba károk és a tartós pocokinvázió miatt romlott a búza minősége és csökkent a hozam.

Az ország egyik éléskamrájának számító Békésben a termelők 101 200 hektárról összesen 384 560 tonna őszi búzát takarítottak be. A termés 70 százaléka takarmány minőség és csak 30 százaléka felel meg az étkezési minősítés feltételeinek. A betakarítás első harmadában a termés fele volt étkezési minőségű. A tavaly őszi és a téli időszakban viszont alig hullott csapadék a megyében, az őszi kalászosok fejlettsége tavasszal az átlagosnál gyengébb volt.

A termelők 15 500 hektárról takarítottak be őszi árpát, hektáronként 3,6 tonnát, tavaszi árpából hektáronként 2,9 tonnát 12 200 hektár területről. Rendkívül alacsony volt a tritikále hozama, 4850 hektár területről 2,8 tonna átlagtermést tudtak betakarítani a termelők. Zabból 5280 hektáron az átlaghozam hektáronként 2,2 tonna volt.

forrás: piacesprofit.hu

Ajánlott tartalom

A Scania kötelezővé teszi a zöld beszállítói láncot

A Scania úgy döntött, hogy a fenntartható közlekedési rendszerre történő átállás érdekében felhasználja vásárlói erejét és mostantól minden beszállítóval szemben elvárás lesz a dekarbonizációs feltételek teljesítése.