A Jupiterre is napelemekkel jutunk el

A NASA készen áll, hogy a héten elindítson egy új űrszondát, mely a Jupitert hivatott közelebbről szemügyre venni. A Juno űrszonda a bolygó összetételét fogja megvizsgálnak. Ez lesz a legelső űrszonda, ami ilyen távolságban fog napelemeket használni.

Ezzel szeretnék bebizonyítani, hogy a napenergia akkor is használható, ha a Nap ötször olyan messze van, mint a bolygónk.  Eredetileg 2009-ben szerették volna elindítani a küldetést, de anyagi problémák miatt a NASA 2011-re halasztotta. A költségek voltak a fő okai, hogy kristályos napelemeket használjanak a hagyományos helyett. Az űrszondának 5 évig fog tartani mire eljut a Jupiterhez, a napelemek pedig 420 watt energiával fogják feltölteni a szondát az út során. A Juno a Jupiter légkörében fog megtenni 33 kört, eközben a teljes felszínét megvizsgálja, néha 5000 km-re is megközelítve azt. A tudósok a Jupiter gravitációs- és elektromágneses mezejét fogják vizsgálni. A szonda megfigyelni, hogy van-e oxigén, vagy víz, és a bolgyó magja szilárd anyagból, vagy koncentrált gázhalmazból áll-e. Remélhetőleg ezek az információk segítenek kitalálni, hogy hogyan keletkezett a naprendszer.

 

útra készen

juno

a juno előkészítése

Ajánlott tartalom

Ökotudatos hőszigetelés a polisztirol

Az elmúlt években, de főleg a következőkben előtérbe kerülnek a környezeti szempontok: az energiapazarlás és a környezetszennyezés visszafogása, a klímaváltozás negatív hatásainak kézben tartása.