A kaposszekcsői biogázüzem március végén üzembe áll

A Kaposszekcsői Mezőgazdasági Zrt. több mint egymilliárd forintos beruházással épülő biogázüzeme várhatóan március végén, április elején kezdi meg a három hónapos próbaüzemet – közölte a társaság elnöke az MTI-vel.

Papp Nándor elmondta: az engedélyezési eljárások és a finanszírozás elhúzódása miatt a tervezettnél később készül a létesítmény, amely az év második felétől üzemel teljes kapacitással.
Az egymilliárd 60 millió forintos projekt 54 százaléka európai uniós támogatás, a társaság a beruházás 15 százalékát saját forrásból finanszírozza – tette hozzá.
Tájékoztatása szerint a kaposszekcsői ipari parkban épülő üzemben három, egyenként 2500 köbméteres fermentorban állítanak elő biogázt. A gáz alapanyaga a mintegy 800 szarvasmarhát és 5000 sertést tartó mezőgazdasági zrt. telepén keletkező trágya és hígtrágya, valamint a bioetanol-gyártásnál keletkező úgynevezett szeszmoslék.
A biogázüzem áramtermelő kapacitása 0,83 megawatt, ezt a törvényi előírásnak megfelelően az E.ON átveszi – mondta Papp Nándor.
A cégvezető szólt arról, hogy  a biogázüzem mellett a dombóvári Agrár-Béta Mezőgazdasági Kft.  bioetanol-üzemet tervez építeni, amely nemcsak nyersanyagot ad a biogázhoz, hanem az itt keletkező hulladékhőt is hasznosítja.
Molnár István, a kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: a 780 millió forintos beruházással, 32 százalékos európai uniós támogatással tervezett bioetanolüzem első lépcsőben évi 15 ezer tonna gabonából – 70-80 százalékban kukoricából – állít elő mintegy 6000 köbméter bioetanolt.

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.