A Katrina hurrikán károsultjai üvegházgáz-kibocsátó multikat perelnének

Üvegházgáz-kibocsátó, s így a globális felmelegedéshez hozzájáruló multinacionális cégeket perelnének az Egyesült Államokban 2005 augusztusában pusztító Katrina hurrikán károsultjai.

A vádirat szerint az energetikai és vegyipari nagyvállalatok üvegházgáz-kibocsátásuk révén hozzájárultak a klímaváltozáshoz, ezen keresztül pedig a tengerszint emelkedéséhez, fokozva a hurrikán pusztítását, többletkárokat okozva a felperesek magánvagyonában, valamint a számukra hasznos közvagyonban.
Az érintett multik között van a Shell, az ExxonMobil, a BP és a Chevron, azaz a világ hat legnagyobb magántulajdonú energiacége közül négy.
A Mississippi déli folyásánál élő lakosokból verbuválódott panaszosi kör a pert már az 1200 áldozatot követelő természeti katasztrófa után néhány héttel elindította, az elsőfokú bíróság azonban elutasította a beadványt, mondván: ennek a vitának egyszerűen nem a bíróságon van a helye. A testület érvelése szerint először a kongresszusnak kellene idevágó jogszabályokat hozni, lefektetve azokat az elveket és kereteket, amelyek szerint eljárhatnának egy ilyen ügyben.

Az elsőfokú elutasítás óta számos jogi akadályon túljutott az ügy. A felperesek most a központi fellebbviteli bíróság döntésére várnak, hogy kitűzze az újratárgyalás időpontját. Erre a következő három hónapban kerülhet sor, döntés pedig legkorábban 2010 végén várható. Ezután azonban még mind a két oldal a Legfelsőbb Bíróság elé viheti az ügyet.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.