A kék bolygó megmentéséért kiált a KÖTHÁLÓ

A Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata (KÖTHÁLÓ) az egyik legjelentősebb jeles napon arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy soha nem késő fogyasztásunkon, ökológiai lábnyomunkon zsugorítani. A gazdasági válság döntéseink során amúgy is alapos meggondolásra ösztönöz bennünket, fokozottabban figyeljünk arra, hogy ne válhassunk a Föld érdekeivel szemben befolyásolhatókká – mondta F. Nagy Zsuzsanna, a KÖTHÁLÓ elnöke.

Az első Föld Napját Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére tartották még 1970. április 22-én, ahol 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért. A történelmi jelentőségű jeles nap az Egyesült Államokban és az ország határain túl is fontos változásokat hozott: az USA-ban szigorú törvények születtek a levegő és a víz védelmére. Új környezetvédő szervezetek alakultak és több millió ember tért át egy ökológiailag fenntarthatóbb, kisebb fogyasztású életvitelre. Húsz évvel később Denis Hayes és barátai, az ökológiai válság jeleit, a bioszférában zajló pusztulást, a biológiai sokféleség csökkenését, az ipari szennyezést, az őserdők irtását, a sivatagok terjeszkedését, az üvegházhatást, az ózonlyukakat, a veszélyes és radioaktív hulladékok okozta problémát, a túlnépesedést, a savas esőt, az óceánok szennyezettségét látva kezdeményezték, hogy az 1990-es évek a “környezet évtizedeként” a figyelemfelhívás jegyében teljen el. Az ötletgazdák 1989-ben Kaliforniában létrehozták a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot, és havonta küldtek hírlevelet a világ minden országába, hogy sokféle akcióval ünnepeljék április 22-én.

Hazánkban 1990 óta egyre többen csatlakoznak a jeles nap ünnepéhez. Fát ültetnek, rajzpályázatot, környezeti vetélkedőt, patak- és falutakarítást szerveznek. A Föld Napja mozgalom legnagyobb sikere, hogy helyi igény szerint, a lakók kezdeményezésre szerveződnek a programok, és ma már nem csak a Föld Napján, hanem minden zöld ünnepnapon.

A KÖTHÁLÓ 17 tagszervezete ingyenes tanácsadó szolgáltatásával országszerte csaknem 80 alkalommal jelenik meg KÖTHÁLÓ standokon, ahol kiszámolják az érdeklődők ökológiai lábnyomát és környezetbarát alternatívát mutatnak hétköznapi használati tárgyainkra. A látogatók zöld termékekkel ismerkedhetnek meg, kiadványokból válogathatnak. A tanácsadók várják a lakossági panaszokat, melyek kivizsgálásában és ha kell a jogorvoslatban is segítenek. Az ország számos pontján, többek között a fővárosban több helyszínen, Zalaegerszegen, Esztergomban, Egerben, Hajdúböszörményben, Pécsett, Csanádpusztán és Ásványrárón találkozhatnak a Föld Napja előtt, alatt és után a KÖTHÁLÓ tanácsadóival. A részletes programokról a www.kothalo.hu honlapon találnak bővebb információt.

A KÖTHÁLÓ programját a Norvég Civil Társadalmi Alap finanszírozza a “Környezeti problémák információhoz jutást és tudatosságot szolgáló tanácsadói tevékenység fejlesztése a környezeti problémák megelőzése érdekében” című projekt keretében. Az alapot az Ökotárs Alapítvány és partnerei koordinálják.

Ajánlott tartalom

A milliárdosok űrversenye a légszennyezés növekedését hozhatja

A milliárdosok űrversenye a légszennyezés mövekedését hozhatja: egy rakétaindítás akár 300 tonna szén-dioxid kibocsátásával jár az atmoszféra felső részébe, ahol évekig megmarad - olvasható a The Guardian brit napilap honlapja.