A kevésbé aktív Nap a Föld lehűléséhez is vezethet

A megszokottnál hosszabban tartó tél nem a következő jégkorszak előhírnöke, bár jelenleg a Nap viszonylag gyengébb aktivitása figyelhető meg, ami elméletileg a Föld klímájának lehűléséhez is vezethetne.

„A jelenlegi időjárás nem a Nap kisebb aktivitásának a következménye, hanem inkább egy kis »kihágás«” – mondta Werner Curdt napkutató, a Katlenburg-Lindauban lévő Max Planck Intézet munkatársa. Az északi félteke más régióiban, például Szibériában, jelenleg melegebb van, mint az évszakban megszokott.

„Alapvetően van összefüggés a Nap aktivitása és a Föld klímája között, ebben semmi kétség nincs. Ha a Nap aktív, sok a látható napfolt. Ezeknek a napfoltoknak a hiánya a gyenge vagy hiányzó aktivitás jele” – fejtette ki a szakértő. Jó példa erre a 17. század második felében tapasztalt úgynevezett kis jégkorszak. 1650 és 1700 között szinte egyáltalán nem voltak napfoltok, ezzel egyidejűleg pedig nagyon hideg volt a Földön. A pontos összefüggés egyelőre nincs tisztázva, a jelenlegi elméletek vitatottak. Curdt abból indul ki, hogy a nagyobb Nap-aktivitással jellemzett időkben több röntgen- és ultraibolya fény jut a Földre, ami csökkenti az atmoszféra áteresztő képességét. Ennek következtében van melegebb. Jelenleg viszonylag kisebb a Nap aktivitása. „Nem gondolom azonban, hogy ez a klímára is hatással van. Csak akkor hat ki rá, ha a csökkent aktivitás kitart évtizedekig” – hangsúlyozta a napkutató.

Ajánlott tartalom

Az Európai Bizottság új szabályokat javasol a csomagolási hulladék mennyiségi csökkentése érdekében

Az Európai Bizottság új európai uniós jogszabályokat javasolt szerdán, amelyek célja, hogy visszaszorítsa a nehezen lebomló és a környezetre káros műanyag csomagolási hulladék mennyiségét.