A kínaiak is beszállnak az orosz LNG-projektbe

A legnagyobb kínai állami energiaipari konszern, a CNPC 20 százalékos részesedést vásárolt az orosz Novatek gázipari cég szibériai cseppfolyósgáz-kitermelési projektjében – jelentette az Interfax orosz hírügynökség.

A projekt keretében feltárják a szibériai Jamal-félszigeten lévő Juzsno-Tambejszkoje gázmezőt, és a kitermelt gázt cseppfolyóssá alakító üzemet építenek, amelynek a kapacitása a tervek szerint 2018-ra eléri az évi 16,5 millió tonnát. Az erről szóló megállapodást csütörtökön Szentpéterváron, a G20-országcsoport csúcstalálkozójának a helyszínén írták alá az orosz és a kínai vállalat képviselői. Becslések szerint az ügylet értéke 20 milliárd dollár (több mint 450 milliárd forint). 2011-ben a francia Total szintén 20 százalékos részesedést szerzett a projektben. Leonyid Mihelszon Novatek-vezér közölte, a cég a jelenlegi 60 százalékról 51 százalékra akarja csökkenteni a részesedését. A Jamal-félszigeti cseppfolyósgázprojekt részeként tervbe vették azt is, hogy építenek egy olyan tengeri kikötőt, amelyben jégtörő tartályhajók is horgonyozhatnak.

Ajánlott tartalom

Kevesebb üzemanyagot használtunk az elmúlt hónapokban Magyarországon

Az idei első negyedévben szinte ugyanannyi motorbenzin és 3,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint tavaly az első három hónapban, az üzemanyagfogyasztás így átlagosan 1,9 százalékkal csökkent - tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) szerdán. A prémium üzemanyagok keresletének emelkedése akadályozta meg a fogyasztás nagyobb visszaesését.