A klímaaktivisták határozottabb lépéseket követelnek

Több ezer klímaaktivista vonult fel Brüsszel belvárosában az éghajlatváltozás veszélyeire figyelmeztetve, és azért, hogy határozottabb fellépést követeljenek az éghajlatváltozás elleni küzdelemben – jelentette a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap internetes oldalán vasárnap.

A felvonulást, amely a belga főváros északi pályaudvarától az uniós intézmények közelében található városi parkban ért véget, a korábbi években tartott tüntetésekhez hasonlóan mintegy száz civil szervezet és több szakszervezet szervezte. A brüsszeli rendőrség adatai szerint 20 ezren vettek részt a brüsszeli klímameneten, a szervezők pedig 25 ezer résztvevőről beszéltek. A szervezők a részvételre szóló felhívásukban kiemelték: Európa nem tesz eleget, vagy nem elég gyorsan cselekszik a klímaváltozás megelőzéséért. Minden tized fok számít a globális felmelegedés hatásainak korlátozására, az emberi jogok, az energiaellátás, az élelmiszertermelés, sőt a biodiverzitás szempontjából is – írták.

“Meg kell mentenünk a bolygónkat. Cselekedj most, hogy megakadályozd a világ pusztulását” – fogalmaztak. A beszámoló szerint a klímaaktivisták arra szólították fel a politikusokat, hogy hozzanak határozottabb intézkedéseket a globális felmelegedés ellen. Véleményük szerint továbbá a belga kormány “terv nélkül” ment el a Dubajban zajló COP28 klímakonferenciára. Kiemelték, a klímaválság drámai következményei az egész világon tapasztalhatók, a COP28 klímacsúcsnak biztosítania kell, hogy a világ vezetői valóban teljesítsék az éghajlatváltozással kapcsolatos kötelezettségeiket.

“Arra kérjük Belgiumot és egész Európát, hogy végre tegyenek otthonaink szigeteléséért, a tömegközlekedés fejlesztéséért, a szennyezés csökkentéséért, a levegő minőségének javításáért, a természet védelméért és iparunk fenntarthatóságáért” – tették hozzá. Az ENSZ 28. nemzetközi éghajlatváltozási konferenciáját (COP28) Dubajban, november 30. és december 12. között tartják.

Ajánlott tartalom

Folyamatosan gyarapodik hazánk zöld vagyona

Mezővédő erdősávok létesítésével kapcsolatban pilot projektet indít az Agrárminisztérium – jelentette be Nagy István tárcavezető a XXXIII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor kerekasztal beszélgetésén, szerdán, Tusnádfürdőn.