A klímaváltozás dönthet Obama sorsáról?

Azt eddig is tudtuk, hogy George Clooney Barack Obamát, Chuck Norris pedig republikánus kihívóját, Mitt Romney-t támogatja, de komolyabb kiállásra már nem számítottunk az utolsó napokban.

Michael Bloomberg, New York független polgármestere viszont váratlanul bejelentette Obama támogatását, amit részben a demokrata elnök klímaváltozás elleni elkötelezettségével indokolt, írja az index.hu. A négy éve sokak szemében potenciális független elnökjelöltnek tartott, üzletemberből lett politikus 2008-ban egyik indulót sem támogatta, és néhány hete a New York Timesnak adott interjúban mind Obamát, mind Romney-t bírálta valóságtól elrugaszkodottnak nevezett gazdasági elképzelései miatt. A New Yorkban is komoly károkat okozó, az Egyesült Államokban 90 ember életét követelő Sandy hurrikán pusztításai miatt is fontosnak tartotta azonban a globális felmelegedés, és annak hatásainak hangsúlyozását. Méltatta Obama erőfeszítéseit a zöld energiaforrások támogatására, és a szénfüggőség csökkentésére. Romney-ról azt írta, hogy értékes üzleti tapasztalattal érkezne a Fehér Házba, és ő is tett lépéseket a globális felmelegedés ellen Massachusetts állam kormányzójaként. Azóta azonban szerinte több kérdésben, például a klímaváltozás esetében is szembement korábbi álláspontjával.

Bloomberg egykoron még demokrata színekben ismerkedett meg a politikával, de aztán átpártolt a republikánusokhoz, mielőtt 2001-ben indult a polgármesterségért. 2004-ben még kiállt George W. Bush újraválasztása mellett, de 2007-ben inkább független lett. New Yorkban nem lesz kérdés Obama győzelme, de a kiélezett állás miatt Bloomberg támogatása így is fontos lehet a demokrata elnöknek más államokban.

Ajánlott tartalom

Szemléletformálásra pályázhattak agrárszervezetek

Gazdák szemléletformálására kapott 60 ezer euró (több mint 20 millió forint) uniós támogatást a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) és a szlovákiai Gazda Polgári Társulás - közölte az AGRYA hétfőn az MTI-vel.