A klímaváltozás elleni küzdelemre koncentrál a Greenpeace

Elsősorban klíma és energia kampányára helyezi a hangsúlyt 2009-ben a Greenpeace Magyarország környezetvédő civil szervezet.

Azt szeretnék elérni, hogy az emberek valóban átérezzék a klímaváltozás már elcsépeltnek hangzó veszélyeit, amelyek az egész bolygót és az emberiséget fenyegetik – mondta Szegfalvi Zsolt, a szervezet megbízott igazgatója csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.Kiemelte: reális lépéseket kell tenni a Föld éghajlatának – iparosodás előtti korszakhoz viszonyított – 2 Celsius fokos felmelegedése ellen. Ezt érzékeltetve Szegfalvi Zsolt az emberi testtel példálódzott, amelynek hasonló mértékű felmelegedése  komoly, hosszabb távon akár halált okozó lázat jelent.

A Greenpeace emellett továbbra is nagy hangsúlyt fordít a határokon átnyúló szennyeződések, illetve a génmódosított növények termesztése elleni küzdelemre – húzta alá a szervezet vezetője. Szegfalvi Zsolt szerint a környező országokban is képviselettel rendelkező nemzetközi szervezet képes összehangoltan fellépni az olyan esetek ellen, mint az Ausztriából érkező Rába-szennyezés, vagy a heiligenkreuz-i szemétégető felépítése, továbbá a Szlovákiában tervezett mohi és tőketerebesi erőmű megvalósítása, illetve a romániai ciános bányák üzemeltetése.

A szakember rámutatott: márciusban Magyarországnak sikerült megőriznie a génmódosított termékektől való mentességét, ugyanakkor a világból továbbra is folyamatos támadás érkezik erről a területről. Hozzátette: Európában jelenleg több mint 20 olyan génmódosított növény vár engedélyezésre, amelyről az Európai Bizottság még nem hozott döntést.

Szegfalvi Zsolt hangot adott csalódottságának amiatt, hogy a magyarországi jogi környezet nem teszi lehetővé a szervezet klasszikus kampánytevékenységét. Elmondása szerint a magyar bíróság az utóbbi időben néhány aktivistát szinte “egy kalap alá vett” a bűnözőkkel, míg Nyugat-Európában a magyarországinál sokkal enyhébb megítélés alá esnek a környezetvédelmi célokért tiltakozók szabályszegései.

Ajánlott tartalom

GKI: jelentős feladat lesz a klímacélok elérése az EU-nak is

Az Európai Unió kötelező célként tűzte ki magának a klímasemlegesség 2050-re történő elérését, ehhez a következő évtizedekben jelentős mértékben kell csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok jelenlegi kibocsátási szintjét a GKI Gazdaságkutató Zrt. elemzése szerint.