A klímaváltozás hatásainak kutatása – konferencia Martonvásáron

Az élelmiszer termelés biztonságát fenyegető klímaváltozások kutatási eredményeiről, a kedvezőtlen hatások elleni védekezés módszereiről, valamint a növényi stressz tűrő képesség fokozásának lehetőségeiről kezdődött ötnapos nemzetközi konferencia hétfőn Martonvásáron.

Az MTA Mezőgazdasági Kutatóintézetében – Közép-Európa regionális szintű képzési és kutatási központjában – tartott tudományos tanácskozáson hét Közép-és Kelet-európai ország 30 fiatal kutatója vesz részt. A klímaváltozások hatásával kapcsolatos kutatások eddigi eredményeiről 30 előadás hangzik el.

Bedő Zoltán, az intézmény igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a martonvásári kutatóintézet egy európai uniós pályázaton nyerte el a régió kutatóközpontjának címét. Az a feladata, hogy a régió kutatóinak, nemesítőinek, innovációs és mezőgazdasági szakembereinek a képzésével segítse a klímaváltozás hatásainak következményeire való felkészülést.

Az alkalmazkodás egyik legfontosabb eleme az élelmiszerbiztonság megteremtése, amihez elengedhetetlen mind a kutatók, mind a termelők felkészítése. A cél az, hogy az intézmény stratégiai, nemzetközi kapcsolataira is alapozva, olyan új biológiai alapanyagokat hozzanak létre, olyan termelési rendszereket vezessenek be, amelyek segítenek az új körülményekhez alkalmazkodni.

Fel kell ugyanis készülni a mezőgazdasági termelésben a klímaváltozások következményeiként fellépő “kilengésekre”, aminek egyik jelensége például, hogy azokon a területeken, ahol tavaly hektáronként 1 tonna kukoricát takarítottak be, az idén 10 tonna termett – mondta el Bedő Zoltán.

Tájékoztatása szerint a konferencia résztvevői megismerkednek a martonvásári fitotron – szabályozható klímájú növénynevelő központ – klímakutatási eredményeivel, s ellátogatnak az Országos Meteorológiai Szolgálathoz is.

Ajánlott tartalom

Alacsony gázkibocsátású marhahús-tanúsítvány borzolja a kedélyeket az Egyesült Államokban

November óta jelentkezhetnek az amerikai marhatenyésztők abba a programba, amely révén tanúsítványt kapnak arról, hogy marháik alacsony gázkibocsátásúak, s így környezetkímélőbbek más szarvasmarháknál, de szakértők szerint ez megtévesztheti a fogyasztókat - írja helyi idő szerint hétfőn megjelent cikkében a Wired.