A klímavédelem munkahelyek millióit teremtheti a válságban is

A következetesen végrehajtott klímavédelmi politikával a jelenlegi válság ellenére is új munkahelyek milliói létesíthetők, erre a megállapításra jutott a Heinrich Böll Alapítvány és a WorldWatch intézet közös tanulmányában.

A vizsgálat szerint csupán az épületek összenergia-hatékonyságára vonatkozó EU irányelvek átdolgozása 2020-ig 280 ezer-450 ezer új munkahely létrehozásához vezethet. A szigetelőanyag-előállítók európai szövetsége az Eurima ennél is több, 850 ezer új munkahellyel számol az új irányelvek nyomán.Az intelligens áramhálózatok és -számlálók kiépítésével újabb tömeges munkahelyteremtés valósulhat meg, a tanulmány szerint.

A szerzők szerint Európa és az Egyesült Államok megmutathatja a világnak, hogy együttesen képes megvalósítani a gazdaság élénkítését és a környezet védelmét. Éppen a válság közepette kell erősen az ökológiai innovációba, a képzésbe és a tudományba fektetni, hogy a tartós későbbi növekedés alapjai lefektethetők legyenek, írták a tanulmány szerzői.

A szerzők szerint – akik egységes transzatlanti kibocsátás-kereskedelmet követelnek, amely motorja lehetne az üvegházhatást okozó gázok globális csökkentésének – a növekedés, munkahelyteremtés és a környezetvédelem összekapcsolásával meggyőzhetők lennének a fejlődő és küszöbországok is, hogy a decemberre tervezett koppenhágai klímacsúcson aláírják a globális klímavédelmi megállapodást.

Ajánlott tartalom

Az északi-sarkvidéki jég rekord közelire zsugorodott

Elérte idei legkisebb kiterjedését az északi-sarkvidéki jég szeptember 16-án, miután tavasszal és nyáron folyamatosan zsugorodott. A műholdas mérések 1978-as kezdete óta ez a 12. legkisebb kiterjedése az északi félteke nyári jégtakarójának - olvasható a NASA honlapján.