A körforgásos gazdaság elérése lenne a cél

Három évre szóló együttműködési megállapodást írt alá a Mol és a Pannon Egyetem, amelynek célja, hogy folyamatos utánpótlást biztosítson az energiaipar számára és támogassa a körforgásos gazdasághoz kapcsolódó kutatás-fejlesztési tevékenységet – közölte a Mol kedden az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a vállalat és az egyetem számos területen működik együtt, egyebek mellett az ásványolaj és petrolkémiai szakirányú vegyészmérnök képzésben, a tananyag korszerűsítésében és a szakmai gyakorlatok megvalósításában. Emellett a Körforgásos gazdaság egyetemi központ és a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. között szakmai egyeztetések zajlanak majd a körforgásos értéklánc elemeinek bővítése érdekében. A közleményben felidézték, hogy a Molt több évtizedes kapcsolat fűzi az egyetemhez, számos sikeres technológia- és termékfejlesztésben működtek együtt, ilyen például a gumibitumen, valamint a Mol üzemeiben jelentős létszámban dolgoznak a Veszprémben végzett mérnökök.

Az olajipari ellátási láncot optimalizáló szakmérnök nemzetközi képzés 2007-ben indult a Pannon Egyetem műszaki informatikai kara és a Mol együttműködésében. Az önálló Mol ásványolaj- és széntechnológiai intézeti tanszéket 2009-ben hozták létre, a tanszék Magyarországon egyedüliként BSc, MSc, posztgraduális és PhD szintű szakirányú képzést nyújt magyar és egyes esetekben angol nyelven is. A vállalat és az egyetem közös duális programjának eredményeként 100 százalékos az elhelyezkedési arány, a Molnál maradók aránya pedig 83 százalékos, a volt hallgatók közül többen már szakértői vagy vezetői pozícióban dolgoznak a cégnél. A közleményben kitértek arra is, hogy 2020-ban alapították meg – további partnerekkel közösen – a Körforgásos gazdaság fenntarthatósági kompetencia központot, 2021-ben pedig megalakult a Circular Economy Science Park Nonprofit Zrt. A tervezett tudományos és innovációs park célja, hogy a körforgásos gazdaság, valamint a fenntartható technológiák terén országos és regionális tudásközponttá váljon, ahol az ipari igényeket és a szakpolitikai törekvéseket a Pannon Egyetem tudására építve a legmodernebb fejlesztésekkel támogassa. Kiemelt témakörei a hidrogéngazdaság és az akkumulátorok újrahasznosítása – tájékoztatott a Mol.

Ajánlott tartalom

Az a feladatunk, hogy megőrizzük a Földet a jövő generációinak

Fontos, hogy a fenntarthatósággal foglalkozzunk, és létrejöjjön egy közös tudás, amely segíthet abban, hogy élhetővé tudjuk tenni a világot a jövőben is, és a gyermekeink és unokáink is élvezhessék a bolygó adottságait - hangsúlyozta ki Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó szerdán Szabadkán, ahol előadást tartott a Fenntarthatósági Témahét keretében.