A körforgásos gazdaságra történő átálláshoz nyert támogatást az Alteo csoport leányvállalata

Az FE-Group Invest Zrt., az Alteo leányvállalata 300 millió forintos támogatást nyert el, amelyet a 2024 januártól bevezetett visszaváltási rendszerből származó termékdíjköteles termékekből keletkező hulladékok körforgásos gazdálkodásra történő átállásának technológiai támogatására – közölte csütörtökön az MTI-vel a vállalat.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A közlemény szerint az Energiastratégia Intézet Nonprofit Kft. pályázatán elnyert vissza nem térítendő támogatást egy új hulladékfeldolgozó üzem létrehozására és az ahhoz tartozó speciális gépsor beszerzésére, valamint telepítésére fordítja az FE-Group Invest Zrt. A 300 millió forintos összeg a teljes projekt nagyjából 70 százalékát fedezi, a fennmaradó részben önerőből valósul meg a beruházás. A támogatás segítségével egy éves szinten 15 210 tonna bemenő mennyiséget kezelni képes komplex technológiai gépsort telepítenek majd. Ez a januártól bevezetett visszaváltási rendszerből (Deposit Refund System, DRS) származó termékdíjköteles termékekből keletkező hulladékokat tudja majd feldolgozni. Kiemelték: az eszköz teljes kapacitással 11 400 tonna PET bálát és 3050 tonna alumíniumbálát képes előállítani éves szinten a telephelyre vegyesen érkező évi 15 210 tonnányi hulladékból. Valamint további 760 tonna ónozott fémet és vasfémet is leválasztanak a feldolgozás során.

A hazai tulajdonban lévő Alteo üzleti tevékenysége kiterjed a megújuló energiahordozókon és a földgázon alapuló energia termelésére és kereskedelmére, valamint egyedi vállalati igényekre szabott energetikai szolgáltatásokra, fejlesztésekre. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint az FE-Group Invest Zrt. adózott eredménye 2021-ben 86,5 millió forint volt, 2022-ben 477,9 millió forint veszteséget könyvelt el. A közleményben kiemelték: az Alteo folyamatosan aktív a tőkepiacon, a nyilvános részvénykibocsátását követően is hajtott végre zártkörű részvény és kötvénykibocsátásokat intézményi befektetők körében, az így bevont források aggregált értéke megközelítette a 20 milliárd forintot. Eközben az árbevétele dinamikusan bővült, 2021-ben 44,2 milliárd volt, 2022-ben pedig meghaladta a 100 milliárd forintot, befektetett eszközállománya pedig a 34 milliárdot.

Korábbi tájékoztatásuk szerint az Alteo csoport 2023 év első kilenc hónapjában 11,3 milliárd forint konszolidált nettó eredményt ért el, ami 1 százalékos éves növekedés. A konszolidált nettó árbevétele 22 százalékkal, 76,85 milliárd forintra nőtt. A jelentés szerint ez elsősorban a megnövekedett energiapiaci árkörnyezetben fixált villamosenergia- és távhőárak következménye, de hozzájárult az FE-Group Invest Zrt. konszolidációja is. Az Alteo Nyrt. részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek, a papír árfolyama az elmúlt egy évben 3080 forint és 2550 forint között mozgott, szerdán 2840 forinton zárt.

Ajánlott tartalom

Az EP jóváhagyta az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a közös agrárpolitika (KAP) felülvizsgálat, amelynek célja az uniós gazdák adminisztratív terheinek csökkentése, nagyobb rugalmasság bizonyos környezetvédelmi feltételeknek való megfelelés tekintetében - írta közleményében az uniós parlament szerdán.