A kormány bejelentette a januárban induló napelemes pályázatot

A Magyar Kormány a lakossági napelemes pályázat keretében januártól lehetővé teszi akár 5 kW-os napelemes rendszer és 10 kWh-s tároló telepítését.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség pénteki konferenciáján Horváth Viktor, az Energiaügyi Minisztérium energiaátmenetért felelős helyettes államtitkára bejelentette a januárban induló lakossági napelemes pályázat új paramétereit. A kormányzat döntése értelmében a maximális rendszerméretet, amelyet a pályázat támogat, emelik: az eredeti 4 kW-os limit helyett akár 5 kW-os napelemes rendszer telepíthető. Emellett a tárolókapacitásra vonatkozó korlát is nő, mostantól legfeljebb 10 kWh-s tárolóegység telepíthető a korábbi 8 kWh-s helyett. Horváth Viktor beszédében kiemelte, hogy a kormány figyelembe vette a szakma észrevételeit, és a változásokkal a lakossági Napenergia Plusz Program még vonzóbbá válik az érdeklődők számára. Az államtitkár továbbá részletezte a kormányzati terveket a naperőművek és az energiatárolás területén. Hozzátette, hogy a kormány a hálózatfejlesztésre legalább 6-700 milliárd forintot tervez költeni 2029-ig bezárólag. Emellett emlékeztetett arra is, hogy január 1-től feloldják a visszatáplálási tilalmat, lehetővé téve a lakossági napelem telepítéseket az ország területének 94 százalékán.

A legújabb bejelentés szerint a kormány által korábban bejelentett 75 milliárd forintos keretösszegű lakossági Napenergia Plusz Program paramétereiben is változás következik be. Az eredeti tervekhez képest mostantól legfeljebb 5 kW-os kapacitású háztartási napelem mellé legfeljebb 10 kWh-s tárolóegység telepítésére lehet igénybe venni a támogatást.

Az államtitkár azt is elmondta, hogy a program a beruházási költség kétharmadát fedezi a háztartások számára, és a megtérülési idő körülbelül tíz év lesz, tovább növelve ezzel a megújuló energiába történő beruházások vonzerejét a lakosság számára.

Ajánlott tartalom

Már több mint 5000 nyertese van a Napenergia Plusz programnak

Már több mint 5000 nyertes van a Napenergia Plusz programban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfőn.