Jó hírt kapott, aki napelemes pályázati pénzre várt

Az Energiaügyi Minisztérium szerdai Facebook-posztjában jelentette be, hogy az új Napenergia Plusz Programban már több mint 50 milliárd forint értékben ítéltek meg támogatásokat több mint 12 ezer háztartás számára.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Ezzel a teljes pályázati keret kétharmadát lekötötték a nyertesekkel. A program célja, hogy napelemes rendszerek és energiatárolók telepítését támogassa a háztartásokban. A tárca közleménye szerint a támogatások összege átlagosan mintegy 4 millió forintot tesz ki, míg a maximális támogatás 5 millió forint. A program teljes keretösszege 75,8 milliárd forint, így az eredetileg megcélzott bő 15 ezer nyertesnél jóval több háztartás részesülhet támogatásban. A sikeresen pályázóknak csak költségeik harmadát kell saját forrásból állniuk, a nagyobbik hányadot az állam vállalja át. A múlt héten az első utalásokkal a kifizetések is megkezdődtek a 75 milliárd forintos programban. Az már biztosra vehető, hogy a meghirdetéskor kalkulált 15 ezer háztartásnál jóval több jut támogatáshoz a programban. Az Energiaügyi Minisztérium közleménye szerint már közel 267 ezer háztartási méretű kiserőmű üzemel Magyarországon. Kiemelték, hogy a tíz évnél régebben üzembe helyezett napelemek számára fontos lesz az előkészítés alatt álló támogatási program, amely lehetőséget biztosít majd energiatárolók vásárlására.

A napelemes rendszerek, melyek főként családi házak tetején működnek, jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy az áramtermelő kapacitások több mint felét már a megújulók adják Magyarországon. Míg 2015-ben a tiszta energiaforrások aránya tíz százalék alatt volt, idén tavasszal már meghaladta az 50 százalékot a villamosenergia-rendszer bruttó beépített teljesítőképességében.

Ajánlott tartalom

Fenntarthatóság a zsalutechnológiában is

A közel két évtizede létező környezetbarát, számtalanszor újrahasznosítható műanyag zsaluhéjak feltalálója és gyártója, a piacvezető Meva, új regionális szolgáltatási központja is a fenntarthatósági alapelvek mentén kezdte meg működését Dunakeszin. Az üzemben környezetbarát csúcstechnológiával végzik majd a zsalukarbantartást, –javítást és –tisztítást.