A kormány bejelentette az új napelemes pályázatot, januárban indul

Magyarország tervezi csökkenteni a szélerőművek védőtávolságát 12 kilométerről 700 méterre az EU-val kötendő megállapodás alapján, miközben bejelentik a víziközmű-szolgáltatók államosítását és új napelempályázatokat 75 milliárd forint értékben.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Magyarország tervezi csökkenteni a szélerőművek esetén előírt 12 kilométeres védőtávolságot, az Európai Unióval kötendő megállapodás értelmében, ami lehetővé teszi az új védőtávolság 700 méteresre csökkentését. Ennek eredményeként növekedhet a szélerőműparkok száma az országban, mivel a jelenlegi előírások miatt korlátozott a telepítés lehetősége. Ugyanakkor továbbra sem engedélyezik a szélkeréktelepítést Natura 2000-es területeken, világörökség-védelem alatt álló területeken és lakott területeken. Lantos Csaba, az energiaügyi miniszter az InfoRádió Aréna műsorában beszélt a változásokról, kiemelve, hogy a szélerőművek fontosak a megújuló energiaforrások között, még akkor is, ha a Kárpát-medencében kisebb a szélmozgás. A tervezett változásoknak köszönhetően a szélerőművek hatékonyabban járulhatnak hozzá az energiamixhez, különféle időjárási körülmények között is energiát termelve.

A miniszter a víziközmű-szolgáltatók átalakulásáról is beszélt, kijelentve, hogy az állam kezébe kerül a víziközmű-szolgáltatás fele. A cél az, hogy hatékonyabban működjenek és fenntarthatóbbá váljanak a vízszolgáltatási rendszerek. A közületi fogyasztóknál egységes, országos díjrendszer lesz érvényben, miközben a lakossági árak változatlanok maradnak.

Napelemes pályázatok

Az energiaügyi miniszter emellett bejelentette, hogy januártól 75 milliárd forintos kerettel indulnak napelempályázatok, amelyek lehetővé teszik napelemek és tárolók egyidejű telepítését. Ezen pályázatok révén a háztartások a helyben megtermelt energiát használhatják fel, csökkentve ezzel a hálózat terhelését. Továbbá, a vállalkozások is támogatást kaphatnak a villamosenergia-termelésre és tárolásra a jövőben tervezett támogatási rendszeren keresztül.

Ajánlott tartalom

Már több mint 5000 nyertese van a Napenergia Plusz programnak

Már több mint 5000 nyertes van a Napenergia Plusz programban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfőn.