A kormány bejelentette az új napelemes pályázatot

Az Energiaügyi Minisztérium bejelentette, hogy már több mint 15 ezer támogatási kérelem befogadásáról született döntés a napelemes rendszerek telepítését ösztönző pályázaton.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Az év elején közzétett felhívás 15 160 projektet jelzett előre, az ingatlanonként 5 millió forint maximális állami hozzájárulással számolva. A jóváhagyott kérelmek száma hétfőre meghaladta ezt a számot. Az eddigi nyertes pályázatok alapján az átlagos támogatási igény 4-4,1 millió forint. A 75,8 milliárd forintos eredeti keretösszegből így több mint 18 ezer családtól vállalhatja át az állam a napelem és energiatároló beszerzési és felszerelési költségeinek kétharmadát. A Napenergia Plusz Programban februárban születtek meg az első támogatói döntések, és május végén megindultak a kifizetések is. A benyújtott, de még el nem bírált kérelmekben további, közel 10 milliárd forint igény érkezett, ezek feldolgozása folyamatosan zajlik. A minisztérium azt is bejelentette, hogy várhatóan még idén elérhetővé válik a program folytatása, amelyben tíz évnél régebben üzembe helyezett napelemes rendszerek mellé vásárolhatnak támogatással korszerű energiatárolót a háztartások. A kormány a jelenlegi programokban összesen 200 milliárd forinttal segíti a családokat és vállalkozásokat a zöldenergia termelésében és tárolásában.

A vállalatoknak szóló pályázat 62 milliárdos keretösszegéből a nyertesek 2026 tavaszára hússzorosára, 400 megawatt fölé növelhetik a hazai ipari energiatárolói kapacitást. A zöldenergia előállítása és tárolása erősíti Magyarország energiaszuverenitását és ellátásbiztonságát, a családok és vállalatok önellátási képességét, és csökkenti a helyben megtermelt tiszta áram költségeit.

 

Olvasta már? 

A fenntarthatósági elvek szerint épült és működik a Meva új üzeme 

Ajánlott tartalom

Az energiatárolás forradalmát hozhatja el egy új fejlesztés

Új szilárd elektrolitok segíthetnek az akkumulátorok következő generációjának.