A kormány bejelentette: újabb napelemes támogatás érkezik

Jelentősen emelte a Napenergia Plusz Program keretét az Energiaügyi Minisztérium.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Az Energiaügyi Minisztérium bejelentette, hogy 30 milliárd forinttal megemeli a Napenergia Plusz Program pályázati keretét. A program célja, hogy háztartások napelemek telepítésére és energiatárolásra nyerhessenek támogatást. Steiner Attila államtitkár közölte, hogy az eddigi keretösszeg lényegében kimerült, ezért volt szükség a növelésre. A programban eddig 18 ezer fejlesztést támogattak, az eredeti 75,8 milliárd forintos keret terhére. Az átlagos támogatási igény 4,1 millió forint körül mozog, így a többletfinanszírozással összesen akár 25 ezer háztartás is részesülhet támogatásban. A kormány összesen több mint 230 milliárd forinttal támogatja a családok és a vállalkozások megújuló alapú energiatermelését és energiatárolását. A program keretében januárban indult az előregisztráció, az első támogatási döntések februárban születtek meg, a kifizetések pedig májusban kezdődtek. Az előregisztrációs kérelmek befogadását holnap (kedd) este 20 órától felfüggesztik a megnövelt keret bevezetéséig. A hazai napelemes beépített teljesítmény idén tavaszra elérte a 6 ezer megawattot, ami a korábban 2030-ra kitűzött cél volt.

A felülvizsgálat alatt álló Nemzeti Energia- és Klímaterv már 12 ezer megawattos kapacitással számol a következő évtized elejére. Magyarországon több mint 271 ezer háztartási méretű naperőmű működik, amelyek összesen közel 2,5 ezer megawatt beépített teljesítménnyel rendelkeznek – olvasható a minisztérium közleményében.

Ajánlott tartalom

Pofonegyszerűen szerelhető fel egy új fejlesztésű napelem

A FutureVoltaics előre összeszerelt, visszaverőkkel ellátott függőleges tetőtéri fotovoltaikus rendszereket fejlesztett ki, amelyek akár 80%-kal nagyobb energiateljesítményt is nyújthatnak.