A kormány megadóztatja a napelemeket is

Bár a napelemek teljes egészében újrahasznosíthatóak, a kormány környezetszennyezési sarcot vetett ki rájuk. Kétszer annyit, mint az akkumulátorokra. Emellett a szélerőművek generátora és vezérlőegysége is termékdíjköteles – igaz nálunk már ezek sem épülnek. A paksi atomlobbi nyomul, vagy csak a vak pénzbehajtás?

Januártól termékdíjkötelessé váltak a környezetkímélő áramtermelésre szolgáló napelemek – szúrta ki a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség. Az új, nemzetközi viszonylatban is példátlan adónem kivetésének a pénzbehajtáson túl nincs racionális magyarázata, a használt napelem ugyanis nem veszélyes hulladék, és 100 százalékban újrahasznosítható.  Egy aprócska adómódosítással az Orbán-kormány alighanem ismét kivívja a világ figyelmét: januártól környezetvédelmi termékdíjat (elvben az adott termék környezetkárosító hatását ellensúlyozó zöldadót) kell fizetni a napelemek minden kilogrammja után.

Hasonló intézkedésre sem internetes kereséssel, sem a szakmai szervezetekkel konzultálva nem találtunk példát: a Nap energiájával környezeti kibocsátás nélkül áramot termelő panelek felszerelését mindenütt adókedvezményekkel és támogatásokkal ösztönzik. Magyarországon viszont, ahol az egész EU-ban a legalacsonyabb a napenergiával termelt áram aránya, az állami elvonás miatt most jelentősen megdrágulnak a napelemek.

Veszélyesebb lenne az akkumulátoroknál?

A termékdíjtörvény eredeti céljával („hogy hozzájáruljon a környezetszennyezés megelőzéséhez illetve csökkentéséhez, a természeti erőforrásokkal való takarékos gazdálkodásra irányuló tevékenységek ösztönzéséhez”) ellentétesnek tűnő új adónak a mértéke is meghökkentő: kilogrammonként 114 forintot kell fizetni az alumíniumból, szilíciumból és üvegből összeállított, teljes mértékben újrahasznosítható napelemekért, miközben a savat és mérgező nehézfémeket tartalmazó akkumulátorok kilónkénti termékdíja csupán 57 forint, vagyis a törvényjavaslatot beterjesztő kormány a napelemeket kétszer veszélyesebbnek tekinti az akkumulátoroknál.

Minden napelem után 114 Ft/kg környezetvédelmi termékdíjat kell fizetni 2015. január 01.-et követően, mely mintegy 2000-2500 Ft-os modul áremelést jelent.

A törvény I. számú melléklete

57. Szórakoztató elektronikai cikkek és fotovoltaikus panelek, az alkatrészek kivételével.

64. Fotovoltaikus elem 8541 40 90

5 . Szórakoztató elektronikai cikkek Termékdíjtétel (Ft/kg) 114 Ft/kg.

A III. kategóriába, a “Jelentős szennyezést okozó termék- és anyagáramok” kategóriába sorolták a napelemeket, míg pl. az akkumulátorok csak a II. kategóriát a “Szennyező termék és anyagáramok” -ba sorolták így csak 57 Ft/kg a termékdíj.

A napelemek átlagélettartama 35-40 év és teljes egészében újrahasznosíthatók, hiszen szilíciumból azaz a föld ötödik leggyakoribb eleméből és alumíniumból van a kerete. A napelemek működésük során CO2 kibocsájtást csökkentik, hiszen megújuló energiából, a nap energiájából állítják elő a villamosenergiát, kiváltva ezzel a hagyományos fosszilis és atomáramot, tehát semmiképpen sem nevezhetők környezetszennyezőnek.

Még így is – a legjobb befektetés a napelem

Még mindig a legjobb befektetés a napelem, mivel hazánkban is évi 10% a napelemes rendszerek hozama, annak ellenére, hogy az EU legmagasabb ÁFA kulcsa terheli mind a napelemeket, mind a villamosenergiát és mégis a legalacsonyabb a villamosenergia tarifája. A drasztikus mértékű környezetvédelmi termékdíj a 35.000-55.000 Ft+ÁFA összegű napelem modulokra rakodik rá, ez tovább rontja  az amúgy is hazánkban leghosszabb megtérülési időt. Ma már ~700 vállalkozás több ezer munkatársa gyártja a napelemeket, tervezi, telepíti, üzemelteti a napelemes rendszereket. Jellemzően panelonként 5.000-10.000 Ft-os munkadíjért telepítik a vállalkozások a rendszereket így jelentős mértékben emelkednek a rendszerek díja.

Ennek az új termékdíjnak és a kiemelkedő ÁFA kulcsnak köszönhetően a határon túli vállalkozások kerülnek helyzeti előnybe hiszen a termékdíj csak forgalomba hozót terheli, az ÁFA meg mindenkörnyező országban jelentősen alacsonyabb. Egyre gyakrabban telepítenek szlovák cégek hazánkban napelemes rendszereket, így egyre nagyobb extra profittal….

A nol.hu kérdésére Kiss Ernő, a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség elnöke megerősítette, hogy a januártól hatályos módosított termékdíjtörvény valóban a napelemek termékdíjasítását tartalmazza, amit a törvényszövegben szereplő megnevezés mellett a vámtarifaszám is egyértelművé tesz.  A szakember azt is nyomatékosította, hogy hasonló, a napelemeket sújtó zöldadókat más országokban nem ismer, inkább a kedvezmények dominálnak.

forrás: greenfo.hu

Ajánlott tartalom

Megkezdték a 800 kilométeres, keleti gázellátó rendszer kiépítését

Megkezdte a Szibéria ereje és a Szahalin-Habarovszk-Vlagyivosztok gázvezeték összekötését a Gazprom a több mint 800 kilométereres Belogorszk-Habarovszk szakasz építésével - közölte az orosz állami gázvállalat csütörtökön a Telegram-csatornáján.

Nincs hozzászólás

  1. Elkepeszto ez az orban rezsim…
    Lassan rakosit is visszasirjuk majd…

    S mindez miert…? Egy ujabb orultseg miatt, amivel sokat kaszalhatnak…
    Egy atomeromu miatt, ami mar most sem versenykepes…