A kormány megváltoztatta a napelemes pályázatot, mi változott?

A Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zrt. (NFFKÜ) által kezdeményezett frissítések fókuszában a technikai részletek és a támogatások időbeli keretei állnak.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A legkiemelkedőbb változás, hogy a rendszer-, termék- és kivitelezői garanciák mostantól egységesen tíz évig terjednek, így azok, akik részt vesznek a programban, hosszabb ideig élvezhetik a biztonságot és a megbízhatóságot, írja a portfolio.hu. A várható megtérülési időszakhoz igazodva ez az időtartam egy egységes idősávban foglal helyet. Az NFFKÜ adatai szerint a december 4-én elindult program már most hatalmas érdeklődést váltott ki a kivitelezők körében. Egy hónap alatt több mint 400 cég regisztrációja került jóváhagyásra, és a telefonos és írásos ügyfélszolgálati megkeresések száma meghaladta az 1900-at.  A frissítések között kiemelkedő újdonság, hogy a mérőhely szabványosítása és a legfeljebb 3*20 A-es fázisbővítés mostantól támogatható tevékenységként számolható el, maximum 600 ezer forintig. Emellett az előkészítési és adminisztratív költségekre a beruházási kiadások legfeljebb 15 százaléka fordítható.

Az új rendelet továbbá kötelező garanciális időszakokat határoz meg, melyeket a várható megtérülési időszakhoz igazítanak. Ennek értelmében a rendszergarancia, a kivitelezői garancia, valamint a napelemre, inverterre és tárolóra vonatkozó termékgarancia egyaránt tíz évig terjed. Ezek a változások nem csupán a környezetbarát technológiák népszerűsítését szolgálják, hanem a programban résztvevők számára is hosszú távú biztosítékot jelentenek a beruházásaikhoz.

Ajánlott tartalom

Fenntarthatóság a zsalutechnológiában is

A közel két évtizede létező környezetbarát, számtalanszor újrahasznosítható műanyag zsaluhéjak feltalálója és gyártója, a piacvezető Meva, új regionális szolgáltatási központja is a fenntarthatósági alapelvek mentén kezdte meg működését Dunakeszin. Az üzemben környezetbarát csúcstechnológiával végzik majd a zsalukarbantartást, –javítást és –tisztítást.