A kormány szabályozhatja a biológiailag lebomló hulladékok feldolgozását

A biológiailag lebomló hulladékot komposztálni kell, vagy pedig biogázt lehet előállítani belőle, majd a folyamat végén keletkező komposzt kikerül a hulladék körből – az erről szóló kormányrendelet tervezete kedden jelent meg a kormány honlapján.

A hulladéktörvény ez év elejétől kötelezővé teszi a zöldhulladék elkülönített gyűjtését. A rendelettervezet ezen enyhít azzal, hogy a biológiailag lebomló hulladékot akkor kell elkülönítetten gyűjteni, ha az átvételét és elszállítását erre engedéllyel rendelkező cég biztosítja.

A zöldhulladék nem lehet szennyezett, de lehetnek benne olyan növények, amelyeket engedélyezett növényvédő szerrel kezeltek.

A begyűjtött hulladékot komposztálással vagy biogáz előállításával lehet hasznosítani. A tervezet a komposztálást szabályozza részletesen, így megengedi, hogy a közösségi komposztálást engedély nélkül lehessen végezni. A közösségi komposztáló üzemeltetéséhez sem bejelentésre, sem nyilvántartásba vételre, sem pedig hulladékgazdálkodási engedélyre nincs szükség.

Ajánlott tartalom

Szemléletformálásra pályázhattak agrárszervezetek

Gazdák szemléletformálására kapott 60 ezer euró (több mint 20 millió forint) uniós támogatást a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) és a szlovákiai Gazda Polgári Társulás - közölte az AGRYA hétfőn az MTI-vel.