A kormány szabályozhatja a biológiailag lebomló hulladékok feldolgozását

A biológiailag lebomló hulladékot komposztálni kell, vagy pedig biogázt lehet előállítani belőle, majd a folyamat végén keletkező komposzt kikerül a hulladék körből – az erről szóló kormányrendelet tervezete kedden jelent meg a kormány honlapján.

A hulladéktörvény ez év elejétől kötelezővé teszi a zöldhulladék elkülönített gyűjtését. A rendelettervezet ezen enyhít azzal, hogy a biológiailag lebomló hulladékot akkor kell elkülönítetten gyűjteni, ha az átvételét és elszállítását erre engedéllyel rendelkező cég biztosítja.

A zöldhulladék nem lehet szennyezett, de lehetnek benne olyan növények, amelyeket engedélyezett növényvédő szerrel kezeltek.

A begyűjtött hulladékot komposztálással vagy biogáz előállításával lehet hasznosítani. A tervezet a komposztálást szabályozza részletesen, így megengedi, hogy a közösségi komposztálást engedély nélkül lehessen végezni. A közösségi komposztáló üzemeltetéséhez sem bejelentésre, sem nyilvántartásba vételre, sem pedig hulladékgazdálkodási engedélyre nincs szükség.

Ajánlott tartalom

Magyar találmány a világ első szennyvíz újrahasznosításából készült tisztítószere

Egy magyar mérnökcsapat rájött, hogy nemcsak biogáz nyerhető ki a szennyvízből, hanem ecetsav is, amelyre a háztartási tisztítószerek nagy része épül, a felfedezésből késztermék lett. Erről a magyar találmányról beszélgetett Áder János korábbi államfő Taxner György vízépítő és szennyvíztisztítási szakmérnökkel a Kék bolygó című podcastjának hétfőn közzétett legújabb adásában, amely elérhető a legnépszerűbb videómegosztó portálon is.