A környezeti kármentesítés jelenéről és jövőjéről

“A Cseh Köztársaság tevékenysége európai szintű példa arra, hogyan lehet eredményesen helyrehozni a környezeti szennyezés által okozott károkat, helyreállítani az ökoszisztémát és megmenteni azt egy elkövetkezendő, egészséges generáció számára.” – jelentette ki nyitóbeszédében dr. Gurmai Zita szocialista európai parlamenti képviselő Prágában, ahol az AKCS-EU Közös Parlamenti Közgyűlés “Környezeti károk” beszédpaneljének vezetője volt.

Az ülésen számos nemzetközi tudós, szakember és politikus mellett részt vett Pavla Kacabova asszony, a Cseh Környezeti Minisztérium Környezeti Károkért Felelős Osztályának vezetője; John Fairweather úr, a BCD CZ (Based Catalyzed Decomposition – Katalizált lebontás) prágai technikai igazgatója, valamint Zbynek Petras úr, a Spolana-projekt igazgatótanácsának tagja is.

A képviselő asszony elmondta: “A Cseh Köztársaság régióinak ökológiai egyensúlyát többek között a szovjet katonai jelenlét befolyásolta negatívan. Kivonulásuk után az egykori 73 állomáshelyből 60 a kémiai, petrolkémiai, és nehézipari tevékenységek miatt jelentős mértékben szennyezett maradt.

Mára ezen területek nagy része fertőtlenített, vagy tisztításuk folyamatban van. Ennek egyik iskolapéldája az úgynevezett Spolana projekt: 1965-től 1968-ig Spolanában, Csehország egyik legnagyobb kémiai létesítményében gyártották azt a herbicid-klorid nevű vegyszert (eredetileg gyomirtószer), amely aztán a vietnami háborúban az amerikaiak “Narancs ügynök” néven vetettek be. A méreg előállítása során dioxin keletkezett: az előállítás három éve alatt nyolcvanan betegedtek meg; a termelés végére a gyár a világ egyik legerősebben szennyezett épületeivel rendelkezett.

A 2004-ben publikált adatok szerint a szennyezettség még mindig magas – a spolanai lakosság vérében lévő magas toxinszint nagymértékben elősegíti a rákos megbetegedések kialakulását. A Spolanai Dioxin Projekt 2002-ben indult, és mára a katalizált lebontás eljárásának – az épületek fertőtlenítése és a szennyezett talaj kezelése – köszönhetően Csehország egyik legrégibb régiója szinte teljes mértékben megtisztult.”

“A jövőben is szorgalmazni kell a nemzetközi párbeszédet annak érdekében, hogy  a tapasztalatcsere folyamatos legyen –  a magunk, gyermekeink és unokáink érdekében. A felelősség mindannyiunké.” – zárta beszédét Gurmai Zita.

Ajánlott tartalom

Csatornába öntött olaj miatt felfüggesztett börtönre ítéltek egy férfit Kecskeméten

Előkészítő ülésen egy év hat hónap felfüggesztett börtönre ítélt nem jogerősen a Kecskeméti Járásbíróság egy bajai férfit, aki 2019 decemberében a szennyvízcsatornába engedett két köbméter ásványolajat.