Kövek segítségével raktározza el az energiát egy izraeli cég

Az izraeli Brenmiller a termikus alapú energiatárolásban látja a jövőt.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Az izraeli Brenmiller vállalat egy 4-5 GW-os gyártósor elindítását tervezi a termikus energiatároló rendszereihez – számol be a PV Magazine. A cég rendszerei zúzott kőzetanyagot használnak a hő megtartására, amelyet gőz, forró víz vagy forró levegő formájában tudnak kibocsátani. A termikus alapú energiatárolásban komoly lehetőségek rejlenek, az ilyen megoldások hozzájárulhatnak a globális hő- és villamosenergia-termelés szén-dioxid-mentesítéséhez. Bár a technológia az utóbbi időkben vonzotta a finanszírozást, a megoldást nagyrészt nem sikerült jól felskálázni. A Brenmiller ezen a területen az egyik első olyan vállalat lesz, amely gigawattos nagyságrendű termelést érhet el. „A 4-5 GW-os automatizált gyártósorunkat Dionában egy-két hónapon belül beüzemeljük” – mondta Doron Brenmiller, a cég üzleti vezetője. A projektet az Európai Beruházási Bank (EBB) 7,5 millió eurós hitelkeretéből finanszírozták. A Brenmiller bGen rendszere a hőenergiát percekig, órákig vagy napokig tárolhatja. A hő felhasználható energiatermelésre gőz formájában, vagy forró levegőként és vízként az ipari alkalmazásokhoz. A bGen rendszer állítólag alacsony karbantartási igényű, élettartama több mint 30 év, és mivel jellemzően megújuló energiával működik, fajlagos költsége alacsonyabb, mint a gázé.

Doron Brenmiller szerint a vállalatnak sikerült azonnali partnereket találnia a vegyiparban, a gyógyszeriparban, az élelmiszer- és italgyártásban, valamint a dohányiparban, ezek a szektorok hatalmas mennyiségű hőt használnak el, ami jellemzően energiafogyasztásuk 60-70 százalékát teszi ki. „A cement- és acélipar egy kicsit nagyobb kihívást jelent számunkra, mivel a 150-500 Celsius-fokos tartományban dolgozunk, és ezeknek az ágazatoknak magasabb hőmérsékletre van szükségük az ipari folyamataikhoz” – tette hozzá.

A Brenmiller emellett nagy energiaipari partnerekkel is kapcsolatban áll, ez is bizonyítja, hogy komoly az érdeklődés a cég rendszere iránt. A magas szállítási költségek miatt a vállalat próbál a lokális gyártásra törekedni. A cég már több európai piacon is tárgyalásokat folytat, Spanyolország, Németország, Hollandia és Dánia ebből a szempontból kiemelt jelentőségű, de Brazíliában is épülhet telephely.

 

 

Kép: Enel

Ajánlott tartalom

Törökországot is meghódítanák a kínai napelemes cégek

Úgy tűnik, a kínai beszállítók már a törökországi napelemes piac felé is kacsintgatnak.