A kozmetikumok a legveszélyesebbek a környezetre

A nem élelmiszeripari termékekre vonatkozó uniós gyorsriasztási rendszer 2023-as jelentése szerint a kozmetikumok voltak a leggyakoribb egészségügyi kockázatot jelentő terméktípusok – közölte az Európai Bizottság csütörtökön.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A közlemény szerint a rendszerben részt vevő 30 ország – az uniós tagállamok mellett Izland, Liechtenstein és Norvégia – hatóságai 3412 riasztást és 4287 nyomon követési intézkedést jelentettek be. A piacfelügyeleti hatóságok minden tagállamban rendszeresen nyomon követték a riasztásokat, és további információkat cseréltek. Erre példaként említik, hogy a litván hatóságok azonosítottak egy testápolót, amely tiltott vegyi anyagokat tartalmazott, a bejelentés alapján léptek fel a lengyel és a szlovén hatóságok is a termék ellen, a fogyasztók védelmében. Tavaly a négy legyakrabban azonosított kockázat káros vegyi anyagok jelenléte, termékek okozta sérülések, fulladás és a környezetre káros anyagok jelenléte volt. A kockázatot jelentő termékkategóriák élén a kozmetikumokat sorban a játékok, a gépjárművek, az elektromos készülékek és a ruházati cikkek követték.

A kozmetikumoknál azonosított leggyakoribb a probléma volt, hogy BMHC-t, egy tiltott szintetikus illatanyagot tartalmaztak, amely negatív hatással van a termékenységre, bőrirritációt okozhat. Az emberi egészségre és a környezetre egyaránt kockázatot jelentő anyagokat találtak elektromos készülékekben is. A túlzott nikotintartalmú elektromos cigarettákhoz használatos folyadékok és a ftalátokat tartalmazó játékok szintén jelentős tételt képviseltek a riasztások között.

Ajánlott tartalom

Agrárminisztérium: a magyar gazdák és az agrárium szolgálatában az Agrárközgazdasági Intézet

Minden ágazatnak és ezen belül minden szakpolitikának, minden minisztériumnak szüksége van egy olyan tudásbázisú intézményre, mint az Agrárközgazdasági Intézet, ami a tudásnak minden elemét magas szinten műveli az adatgyűjtéstől a társadalmasításig - mondta Juhász Anikó, az Agrárminisztérium (AM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten, az 2024. évi Gazdálkodás és AKI70 konferencián az AM tájékoztatása szerint.