A kutatók szerint még hatékonyabb üzemanyagot nyerhetnek ki a kukoricából

A Pennsylvania State Egyetem tudósai visszahozzák a pszichedelikumokat a rivaldafénybe – persze nem a szétcsúszott tripektől fog beindulni az autónk.

Az egyetem kutatói nemrég publikáltak egy cikket, amelyben részletesen olvasható, hogy olyan géneket fedeztek fel, amelyek segítik a szénhidrátok szállítását a kukorica növényekben. Ez azoknak a géneknek köszönhető, amelyeket úgy hívunk, hogy pszichedelikusok – a kukoricalevelekben található zöld és sárga csíkok okozói -, és a kutatók szerint kisebb manipulációval növelni lehet a terméshozamot, ami segít az aszály ellenállásban.

Kiderült, hogy ugyanezek a “pszichedelikus” gének, amelyek a csíkokat eredményezik, felelősek a termés szénhidrát-szállítási folyamataiban. Kutatások során a tudósok képesek voltak jobban megérteni ezeket a funkciókat. Eredményképpen felfedeztek két korábban teljesen ismeretlen gént, amelyeknek nagy szerepük van a szénhidrátok növényen belüli útvonalának alakításában. És ezt az útvonalat manipulálva a géneken keresztül növelni lehet jelentősen a kukoricanövények hatékonyságát. Befolyásolható a növekedés, és a terméshozam, a kutatók azt remélik, hogy így az ültetvények sokkal gyorsabban nőnek, és nagyobb mennyiségű betakarítható termést hoznak.

“Ez a kutatás mutatja meg nekünk, hogy még mindig rengeteg mindent tanulhatunk a szénhidrátokat szabályozó génekről a növényeken belül,” jegyezte meg David Braun, az egyetem egyik professzora.  Hozzáfűzte, “a gének működését tanulmányozva, remélhetőleg képesek leszünk a termés hozamát növelni és gyorsítani, így megoldást találni rengeteg kihívásra az élelmiszer-, és üzemanyag-ipar területén.” A tudósok reményei szerint ez az út azt eredményezi majd, hogy egy erősen hatékony bioüzemanyag-forrás lehessen a kukoricából, csupán egy kis víz és napsütés hatására.

Ajánlott tartalom

Figyelem: Sok használt növényvédő gép tanúsító matricája lejárhatott a közelmúltban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmezteti a növényvédő gépet üzemeltető termelőket, hogy a kötelező felülvizsgálati rendszer bevezetése óta már másodszor volt esedékes az 5 évnél idősebb gépek 3 évente kötelező műszaki felülvizsgálata. Ha egy permetezőgép nem felel meg az előírásoknak, a hatóság a munka beszüntetésére kötelezheti a gazdálkodót, valamint pénzbírságot is kiszabhat.