A kvótaügyben egyeztetett a KvVM és a Bluenext

Telefonos tanácskozást tartott csütörtökön délután a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) és a párizsi Bluenext tőzsde a Hungarian Energy Power Kft. jelenlétében – derül ki a szaktárca és a Bluenext közös közleményéből, amelyet csütörtökön este juttattak el az MTI-nek.

A közlemény szerint a tanácskozást azzal a céllal tartották, hogy feloldják azt a problémát, amelyet a újrahasznosított CER (Certified Emission Reduction) típusú szén-dioxid kibocsátás-csökkentési egységek, kvóták megjelenése okozott a piacon a héten.  (A CER egységeket az EU ETS rendszerben nem lehet ismételten felhasználni.) A CER kvótákat a napokban a Hungarian Energy Power Kft.-nek értékesítő minisztérium szerint valószínűleg egy közbeékelődő piaci szereplő bonyolította a CER ügyletet az EU ETS kereskedési rendszerében.

Magyarország már az összes szükséges információval segítette a piacot, hogy sikerüljön beazonosítani az újrahasznosított CER-eket – derül ki a közleményből.  Azt is közölték a felek, hogy egy technikai gát meg fogja akadályozni, újrahasznosított CER-ek piacra kerülését a jövőben. Mindkét fél egyetértett abban, hogy a piacnak közvetlen, gyors megoldást kell adnia, segíteni a résztvevőket és a Bluenext tagokat. A Bluenext, mint vezető CER piac, kész kínálni megoldást a cél érdekében – áll a közleményben.

Molnár József, a KvVM kabinetfőnöke az MTI-nek elmondta, hogy a Bluenext tőzsdével történt hosszú egyeztetés során megtalálták azokat az eljárásjogi és technikai mechanizmusokat, amelyek kizárják, hogy a jövőben olyan esemény történjen, amely a piacon a bizalmat megingatja. Arra vonatkozó információkat, hogy a KvVM részéről értékesített kvóták kapcsán ingott-e meg a bizalom a piacon, anonimitásra és üzleti titokra hivatkozva nem adott át a KvVM-nek a tőzsde – tette hozzá az államtitkár. A tőzsdének ugyanakkor elvben tudnia kell, hogy érkezett-e hozzá Magyarországról eladott CER, hiszen a KvVM átadta az összes szükséges adatot – magyarázta.

Azt nem tudni továbbra sem, hogy mi történt pontosan, egyáltalán történt-e nem szabályos kötés, az egyeztetés nem erről szólt – mondta a kabinetfőnök. Molnár József szerint az elsődleges cél most az, hogy a piaci bizalom helyreálljon, és megnyugtató módon újra tudjon indulni a kereskedés, utána lehet majd tisztázni, hogy pontosan mi történt. A Bluenext tőzsdén jelenleg egy számítógépes rendszert élesítenek be, amely megakadályozza majd, hogy a jövőben CER-ek kerülhessenek újra a piacra.

Spenger József, a Hungarian Energy Power Kft. ügyvezetője az MTI-vel közölte, hogy miután a KvVM-től megvásárolták a CER kvótákat, továbbadták a londoni Microdyne kereskedőháznak. Az ügyvezető eljuttatta az MTI-hez a Microdyne-től kapott írásos nyilatkozatot is, amelyben a magyar cég londoni partnere nemcsak azt közölte, hogy betartotta a szerződésben vállalt kötelezettségeit, hanem azt is, hogy a kvótákat egy hongkongi kereskedőháznak továbbította.

ettől kezdve nem tudni, mi is történt valójában, mi okozta a kvótapiac összeomlását, azt, hogy kvóták jogtalan újrahasznosítására utaló jelek miatt szerdán felfüggesztették a kereskedelmet a CER kvótákkal a párizsi Bluenext, az oslói Nord Pool és a müncheni Greenmarket kvótakereskedelmi piacokon.
Az Európai Bizottság vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy felbukkantak-e korábban már értékesített CER típusú szén-dioxid kibocsátás-csökkentési egységek az európai piacokon. A KvVM kvótaértékesítése körül kipattant ügy “meglepte és aggodalommal töltötte el” a bizottságot – idézett egy brüsszeli illetékest a Financial Times Deutschland. A német lap on-line kiadásában megjelent beszámoló szerint a bizottság a vizsgálattal párhuzamosam egy új regisztrációs rendszer kifejlesztésén is dolgozik.

Ajánlott tartalom

Az ökoház többet jelent egy hőszivattyúnál és megújuló energiaforrásoknál

Az ökoház többet jelent egy modern berendezésekkel, például hőszivattyúval, szolárpanelekkel és energiavisszanyeréssel ellátott épületnél. Átgondolt projektet jelent, megfelelően kiválasztott építőanyagokkal és energiatakarékos megoldásokkal, amelyek hozzájárulnak a hőveszteség csökkentéséhez. Nézzük meg alaposabban, hogy miként befolyásolják mindezek a ház ökológiai jellemzőit