A lakatlan Budapest

Megszületett Budapest lakatlan térképe, amely a város elhagyott és kihasználatlan ingatlanjait veszi számba. A Lakatlan térképpel az üres városi ingatlanokról való újfajta gondolkodáshoz, párbeszédhez kíván eszközt biztosítani a kezdeményező Kortárs Építészeti Központ (KÉK).

A közösségi térképre bárki egyszerűen és közvetlenül tölthet fel adatokat és képeket parlagon heverő városi ingatlanokról – olvasható a KÉK MTI-hez eljuttatott közleményében. Mint írják, idén ősszel indított, Lakatlan elnevezésű programjuk középpontjában a közép-európai térség városainak átalakulása nyomán megüresedett ingatlanok sorsa áll. A programhoz kapcsolódóan létrehozták a Lakatlan térképet, egy olyan politikailag és kereskedelmileg független, nyitott hozzáférésű platformot, amely segít megvilágítani az üres városi terek problémájának méretét és mintázatait, emellett felületet kínál a lehetséges válaszok megfogalmazásához, és hozzájárulhat egy városi léptékű program kidolgozásához. A térképet bárki bővítheti, aki Budapesten járva elhagyott, gondozatlan, közvetlen környezetére negatívan ható lakóházba, üzletbe, irodaházba, középületbe vagy telekbe botlik. A térkép készítői azt remélik, hogy ily módon láthatóvá, feldolgozhatóvá és kezelhetővé válhat egy olyan probléma, amely nemcsak Magyarországon, de más országokban is egyre inkább része a városról zajló párbeszédnek. Ehhez a közösségi aktivitást kívánják segítségül hívni a szervezők. A KÉK szerint ezekről az elhagyott épületekről és telkekről még senki sem készített átfogó leltárt, holott számuk egyre növekszik. Eközben sokan keresnek áron alul bérelhető irodákat, alkotóműhelyeket, kereskedelmi és lakótereket ideiglenes használatra, így a lehetőségek és igények ezen találkozási pontján kíván segítséget nyújtani a Lakatlan térkép. Az adatbázis a lakatlan.crowdmap.com címen érhető el.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.