A lakossági fűtés a legjelentősebb levegőszennyező

A közlekedés és az ipar a korábbinál jóval kisebb mértékben járul hozzá a levegő szennyezettségéhez, a legnagyobb mértékben, 70 százalékban a lakossági fűtés a felelős – mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára.

V. Németh Zsolt kifejtette: az arányok változásában szerepe van, hogy az elmúlt 15 évben a gázról sokan áttértek a szilárd tüzelőanyagokra, miközben az ipar környezetbarátabb lett, és környezetszennyezése csökkent. Ma még bocsánatos bűnnek számít, ha a szomszédban hulladékot égetnek. Sokan nem tudják, hogy a környezetben található éghető anyagok – például a bontásból származó festett fa ablakkeret, a forgácslapok vagy a pwc – tele vannak szennyező, akár rákkeltő anyagokkal – mondta.  Magyarországon 8-14 ezer ember hal meg idő előtt a légszennyezettség következtében. A Fűts okosan! elnevezésű kampány célja, hogy megismertesse a lakosságot ennek veszélyeivel. Ha a lakosság azonosul ezzel az üggyel, áldozni is fog rá, és nem fogja keresni az olcsóbb tüzelőanyagokat, például a lignitet, amely nemcsak az egészséget károsítja, hanem a tüzelőberendezést is – mondta az államtitkár.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.