A Michigan Egyetem kutatócsoportja megbízható és megfizethető alternatív energiaforrást kísérletezett ki. A halakhoz hasonló mozgást végző találmány a vizek lassú hullámzását, rezgését alakítja át tiszta energiává.

A lassú vízáramlás is alternatív energiaforrás

A Michigan Egyetem kutatócsoportja megbízható és megfizethető alternatív energiaforrást kísérletezett ki. A halakhoz hasonló mozgást végző találmány a vizek lassú hullámzását, rezgését alakítja át tiszta energiává.

A VIVACE az első olyan készülék, mely a legtöbb vízben hatékonyan alkalmazható. A kutatásban résztvevő Michael Bernitsas fontos lépésnek tartja eredményeiket, hiszen, mint mondta, nem lehet találni egyetlenegy megoldást a világ energetikai szükségleteinek fedezésére, azonban az óceánok energiájának csupán 0,1%-os hasznosításával már 15 milliárd ember energiaigényét lehetne kielégíteni.

A VIVACE már a 2 csomónál (körülbelül 2 mérföld/óránál) lassabban áramló vizekben is megfelelően működik, mely azért fontos, mivel vizeink többségének áramlása nem haladja meg a 3 csomót, a különböző turbinák és vízimalmok minimális hatékonyságát pedig az 5 vagy 6 csomó biztosítja. A rendszer nem függ az árapálytól vagy a hullámok erejétől, telepítéséhez nincs szükség turbinák vagy gátak építésére. A VIVACE egy hidrokinetikus energetikai megoldás, amely az örvények generálta rezgéseket használja fel. A kutatók az óceánok úszó élőlényeit vették alapul, és a vizsgálódásaik során megfigyelték, hogy a legkisebbektől a legnagyobbakig örvényeket hoznak létre, melyeket letolva hajtják magukat előre, és ezek a kis örvények alkalmasak egy generátor ellátására is.

A prototípust laboratóriumi körülmények között már letesztelték, ahol megfelelően alkalmazta saját természetes, tengeri mozgását. A rendszer föl-le rezgő hengerekből áll, ahogy a víz benyomul a hengerekbe a turbulencia örvényeket hoz létre, és ellentétes erejüknek köszönhetően a hengerek föl-le kezdenek vibrálni. A kísérleti eredmények alapján a nagy vízsűrűség akár 800-szor hatékonyabb vibrációt eredményez, mint a levegő, valamint a VIVACE 3-10-szer több energiát képes előállítani, mint a hagyományos árapály turbinák. A hengerek felülete a halak pikkelyét utánozza, az így kapott felület teljesítménye 40-70%-kal magasabb a korábban vizsgált sima felülethez képest.

A kutatócsoport jelenleg az amerikai haditengerészettel működik együtt két rendszer telepítése érdekében, egyik a Detroit folyóban, másik óceáni környezetben lesz lehelyezve, utóbbi pontos helye még nincs kijelölve. A természetes környezetben, eltérő körülmények között működő rendszerek pontosabb adatokkal fognak szolgálni a tervezett további fejlesztések számára.

Ajánlott tartalom

Segíthetne kiváltani a földgázt, és nem növeli a földrengéskockázatot

Augusztus végén bő egy hét alatt közel száz földrengés történt Békésben, amelyből több a 4-es magnitúdót is meghaladta, amit már a helyi lakosság is érzékelt.