A LED lámpák térnyerése a világítástechnikában

Az utóbbi években a LED-ek, teljesítményük rohamos javulásával, egyre nagyobb teret nyernek a hagyományos fényforrásokkal és lámpatestekkel szemben.

Hollandiában például a 2009-től 2012-ig tartó időszakban a LED-es lámpatestek értékesített mennyisége 266%-al, a LED-retrofit (E27 és E14-es fejű csereszabatos) lámpák mennyisége 307%-al növekedett! Ezzel szemben az egyenes fénycsövek értékesített mennyisége ugyanebben az időszakban 19%-kal, a kompakt fénycsövekből eladott  mennyiség pedig 40%-kal csökkent!

Hazánkban is jelentős mértékű a LED-es lámpák térnyerése a hagyományos fénycsöves fényforrásokkal szemben, de a szakértői becslések szerint ez a térnyerés messze elmarad a nyugat-európai országokéban tapasztalt térnyeréstől.

Magyarországon a világítástechnikai hulladékok újrahasznosításával foglalkozó Electro-Coord Nonprofit Kft végzett számításokat annak meghatározására, hogy hogyan alakul a hagyományos és LED-es lámpák aránya a piacon 2040-ig. Becslésüket az alábbi grafika mutatja be.

Ennek a trendnek megfelelően a fényforrások hulladékainak visszaáramlása is megváltozik:

Külön elemezték a LED-es lámpák hulladékainak mennyiségét és összetételét is. Egy hónapon keresztül a magyarországi fényforrás hulladékgyűjtő edényekbe visszahozott lámpahulladékok közül a LED-es lámpa hulladékot kigyűjtötték és analizálták. Egy hónap alatt országos szinten 91 kg (1840 db) LED-es lpa hulladék keletkezett és került újrahasznosításra.

Éves átlagban Magyarországon 600 tonna fényforrás hulladékot gyűjt össze és hasznosít a Nonprofit Kft. Ez az évente értékesített mennyiség 55%-a, tehát gyakorlatilag minden második lámpát tudunk megmenteni a hulladéklerakótól és hasznosítani. A begyűjtött hulladék túlnyomó többsége (kb. 80%-a) kiégett egyenes fénycső. A LED-ek hulladékban képviselt aránya 0,2% csupán, de ahogy az értékesítésük rohamosan nő így az újrahasznosítandó mennyiség is fokozatosan nőni fog majd.

Ami a LED-es termékek összetételét illeti, sajnos kevés bennük az olyan anyag amit hasznosítani lehet. A „shredderezési” (darálási) eljárást követően az üveg, a műanyag és fém alkotó részek szétfrakciózásra kerülnek, de jelenleg csak a fémek hasznosítására van lehetőség.

A LED-es lámpák, lámpatestek nem tartalmaznak higanyt, teljesítik mind a ROHS, mind a REACH követelményeit, e tekintetben sokkal környezetkímélőbb megoldások mint a hagyományos fénycsövek és egyéb gázkisüléses elven működő fényforrások.

Ami a hulladékbegyűjtési rendszert illeti, a LED-es fényforrásokra az elkülönített gyűjtési rendszert tovább kell működtetni, így e tekintetben megtakarítás nem várható. Az újrahasznosítás költségei várhatóan kismértékben  csökkennek majd a hulladék alacsony pozitív értéke miatt.

A Nonprofit kft szakemberei mindenkit arra kérnek, hogy a kiégett izzókat, fénycsöveket és lámpákat ne a kommunális hulladékba, hanem a fénycső és lámpa hulladékbegyűjtő konténerekbe helyezzék.

A hulladék beszállítása a mezőkovácsházái feldolgozó üzembe egy komplex logisztikai rendszer keretében történik. Ennek részeként a kereskedelmi egységekben, a hulladékudvarokban és a veszélyes-hulladék gyűjtő vállalkozásoknál adhadjuk le elhasznált fénycsöveinket és lámpáinkat.

A hulladék feldolgozás közben szakszerűen távolítják el a fénycsövekben rejlő és a környezetre veszélyes anyagokat, pl. a higanyt és a különböző fényporokat. A korszerű újrahasznosítás jelentős mennyiségű hasznos alapanyagot biztosit a lámpa- és az üvegipar számára. A hasznosítás foka – mint ahogy a fenti táblázatból láthatjuk kb. 85-%-os, tehát csupán 15% az a mennyiség, amely környezetbarát módon kerül ártalmatlanításra.

Ajánlott tartalom

Egyre több pénzintézet kínál hiteltermékeket energetikai korszerűsítésre

A jegybanki elvárásokkal összhangban egyre több bank kínál hitelkonstrukciókat az ingatlanok energetikai korszerűsítésére; a pénzintézeteknek az MTI kérdésére küldött válaszaiból kiderül, hogy az OTP Banknak és az UniCredit Banknak van már ilyen célú hitele, a CIB Bank fontolgatja a termékpaletta bővítését ebbe az irányba, a K&H pedig augusztus elejétől vezetett be ilyen terméket.