A legboldogabbak amerikaiak a napfényes államokban élnek

Nem meglepő módon az Egyesült Államok legjobb életminőségű területein vallják magukat a legboldogabbnak az emberek – derült ki a Science magazin pénteki számában közzétett tanulmányból.

Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) kutatói 1,3 millió lakost kérdeztek meg négy éven át arról, hogy mennyire elégedettek életükkel.
Andrew J. Oswald, az angliai Warwick Egyetem közgazdásza összevetette a kapott “boldogságmértéket” azokkal a korábbi tanulmányokkal, melyek az életminőség különböző jellemzőit mérték az egyes államokban. Elemzéséből kiderült, hogy a boldogság szubjektív foka egybeesett az életminőséget hivatalosan meghatározó tényezőkből – melyek a közterületek minőségétől az adószabályokig terjednek – adódó értékeléssel.
Az Egyesült Államok legboldogabb állama a felmérés szerint a dixiland hazája, Louisiana, bár a vizsgálatot még a Katrina hurrikán pusztítása előtt folytatták le – figyelmeztet Oswald. A boldogsági sorban Hawaii, Florida és Arizona következik, a teljes listát New York állam zárja.
A sereghajtók között van Kalifornia is (46. a listán), amit a kutató azzal magyaráz, hogy túl sokan gondolták róla, hogy jó hely és egyre többen akartak odaköltözni. Ez viszont felvitte az árakat, így kevésbé boldogok lettek az ott élők.

Ajánlott tartalom

Július 2-án kezdődik a Muzsikál az erdő

Kilenc helyszínen várja az érdeklődőket július 2. és 10. között a Muzsikál az erdő - Mátrai Művészeti Napok ingyenes rendezvénysorozat.