A leghatékonyabb tüzelőanyag készítésének fortélyai

A jászárokszállási Boros Zoltán nagy gyűjtője az újságoknak és reklámanyagoknak. Az újságokat nem archiválás céljából szedi össze, hanem környezetbarát, olcsó tüzelőanyag elkészítéséhez. A nyugdíjas segítségével olvasóink megismerhetik a házi papírbrikett gyártás fortélyait.

A gazdasági válság és az egyre növekvő energia- és élelmiszer árak sokakat arra késztetnek, hogy ott spóroljanak, ahol csak lehet. A jászárokszállási Boros Zoltán nyugdíjas évei előtt kőművesként dolgozott. Mindig érdekelték a különböző környezetbarát, költségkímélő technológiák. Néhány évvel ezelőtt a sástói sörkollektor találkozón ismerkedett meg a papírbrikett készítés módszerével. A papírbrikett gyártás munkaigényes folyamat, nyáron is bőven ad napi elfoglaltságot a nyugdíjasnak. Találkozásunkkor Zoli bácsi megmutatta a papírbrikett készítés állomásait. A teraszon gondosan sorakoznak a felszabdalásra váró újságok, papírok, az udvaron megtalálható az áztató hordó, préselő és a napon sorokban száradó brikett korongok.

– Első lépés a papír begyűjtése – mondta Boros Zoltán.
– Minden ami papírból van használható. Nagykátáról, Veresegyházáról, Pestről és itthonról is több ismerősömtől kapok újságokat, papírhulladékot. Gondosan összegyűjtöm őket zsákokba, majd csíkokra tépkedem a brikett alapanyagát. Korábban iratmegsemmisítőt használtam, de miután négy gép felmondta a szolgálatot, kézzel tépkedem szét az újságot. A papírhulladékot ezt követően az udvaron található áztatóba teszem. Az áztató aljára szórok egy kis fűrészport, majd papírréteg következik, középre szintén mehet fűrészpor és rá újabb papírréteg. Így sokkal keményebbre tudom préselni – mesélte az ötleteket az árokszállási nyugdíjas.

Nyolcvan literes hordóban körülbelül 25 kiló papírt áztat, amiből 10-12 darab papírbrikett korongot készít. A gyártás egész menetét a környezettudatosság, költségkímélő módszerek alkalmazása jellemzi. Az áztatás során Zoli bácsi, ha teheti, esővizet használ, de a vízóra- és a szerelőaknából is merített már vizet, így legalább a víz sem kerül pénzbe. A vízbe nem kell semmilyen adalékanyagot tenni, mert a cellulóz összefogja a papírt. Az áztatást követő munkafolyamat a beáztatott papírok összezúzása és a préselés.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Sokan kaptak alacsonyabb értékű gázszámlákat a naparányos kedvezményelosztás jóvoltából

A kormány a rendkívüli kihívások ellenére, a háborús időkben is fenntartja a rezsicsökkentést. Továbbra is a magyar családok jutnak a legolcsóbban földgázhoz és áramhoz az Európai Unióban. A kiszámíthatóbb, tervezhetőbb rezsiköltségek érdekében az MVM az Energiaügyi Minisztériummal együttműködésben áprilistól bevezette a naparányos számlázási rendszert. A kedvezményes mennyiségek kiegyensúlyozottabb elosztásának köszönhetően az elmúlt három hónapban több mint 104 ezer lakossági fogyasztó mentesült összesen több mint 10 milliárd forint megfizetése alól - jelentette be Németh Szilárd rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos kedden az Energiaügyi Minisztérium (EM) közleményében.