A légkondicionálók felkészítése a hideg időszakra

Ahogy a nyár lassan átadja helyét az ősznek, egyre többször tapasztalhatunk alacsonyabb hőmérsékleteket otthonunkban. Hajnalban már csak kabátban merészkedünk ki, és gyakrabban fújnak hideg szelek nap közben is. Mindez azt jelenti, hogy ideje felkészítenie klímarendszerét az őszi és téli szezonra.

Az alábbi cikkben ehhez kínálunk néhány fontos tanácsot. Fontos azonban megjegyezni, hogy az itt felsorolt munkálatok többsége kellő szakértelemmel végezhető csak el biztonságosan és hatékonyan. Szerencsére egy jó klímaszerelő Budapest közelében minden ilyen feladatot magára vállal majd.

Téliesítse fűtő– és hűtőrendszerét

A téliesítést már ősszel ajánlott elvégezni, bőven az előtt, hogy a hőmérséklet elérné a fagypontot. Ehhez a következőkre kell odafigyelni:

  • Szerezzen be huzatfogókat, hogy a meleg levegő ne szökhessen ki otthonából.
  • Ellenőrizze és szükség szerint újítsa meg az ablakok és csőrendszerek tömítéseit és szigetelését.
  • Cserélje ki a légszűrőket az őszi allergének és kórokozók kiszűrése érdekében.
  • Kérje egy szakember segítségét a szellőzőcsatornák kitakarításához.
  • Állítsa vízmelegítője hőfokát 75°C-ra, ezzel is spórolva a fűtésszámlán.

Hívjon szerelőt a légkondicionáló ellenőrzésére

A vészhelyzetek, illetve a drága, váratlan javítások és cserék elkerülése érdekében évente 3-4 alkalommal (lényegében minden szezon előtt) ajánlott szerelőt hívni a klímaberendezések ellenőrzésére.

Ősszel egy légkondicionálón az alábbi ellenőrzési feladatokat és karbantartást kell elvégezni:

  • A szellőzőcsatornák kitisztítása
  • A hűtőfolyadék szintjének ellenőrzése
  • A szellőzőcsatornák tesztelése (a repedések és egyéb hibák kiszűrése)
  • A párologtató légáramlásának ellenőrzése
  • Az elektronikai rendszer ellenőrzése
  • A motorok és szíjak ellenőrzése
  • A termosztát pontosságának ellenőrzése

Állítsa be termosztátját

Ne felejtse el beállítani termosztátját sem, hiszen ez is közvetlenül befolyásolja mind a fogyasztást, mind pedig a komfortérzetet otthonában.

Járassa be a fűtést

Amikor először fűteni kezd a hűvösebb szezonban, kellemetlen szagok kezdhetnek el terjengeni otthonában. Ezt általában a fűtőrendszerre rátelepedett porréteg okozza, ami ilyenkor felhevül. Ez a kellemetlen szag rövid időn belül eltűnik majd, azonban, ha huzamosabb ideig érzi, hívjon szakembert a probléma elhárítására. Természetesen sokat segíthet, ha a fűtés beindítása előtt alaposan letakarítja az összes ilyen felületet.

Tisztítsa meg vagy cserélje ki klímája szűrőjét

Rendszeresen tisztítsa meg vagy cserélje ki legalább minden szezon elején légkondicionálója szűrőit. Ez egyrészt segít a levegő tisztán tartásában (hiszen a tiszta szűrők hatékonyabban távolítják el a kórokozókat és allergéneket), másrészt pedig az egység is hatékonyabban működik majd.

Takarítson el a kültéri egység körül

A nyár végére rengeteg por, levél és egyéb szennyeződés rakódhat le a klímarendszer kültéri egységén, illetve a körül. Ez nem csak a berendezés hatékonyságát csökkentheti, hanem károkat is okozhat benne működés közben. Érdemes tehát lenyírni körülötte a füvet, illetve alaposan letakarítani a kültéri egységet, mielőtt beindulna a fűtési szezon.

Természetesen a kültéri kondenzátor belsejét is ajánlott kitakarítani, hiszen ide is bejuthatnak a nemkívánatos hulladékok és szennyeződések.

Fektessen be extra szigetelésbe

Szigetelje le szivaccsal a klímarendszer fedetlen vezetékeit és csöveit. Ezeket a szigeteléseket szigetelőszalaggal rögzítheti a helyükre. Ez segít, hogy a csövek ne fagyjanak meg és ne repedjenek szét a leghidegebb hónapokban.

 

 

Kép: Pexels / Max Vakhtbovych

Ajánlott tartalom

Ez lenne a tökéletes akkumulátor a napelemek számára?

A 5K0 akkumulátor egyik változata igazi „mindent egyben” csomag, még invertert is tartalmaz.