A legkörnyezetbarátabb maratoni mez

Innováció és környezetvédelem: a kenyai világbajnok, Abel Kirui tetőtől talpig környezettudatos, ugyanakkor csúcstechnológiás felszerelésben lép vasárnap a maraton rajtjához.

Vasárnap délelőtt megkezdődik a brit fővárosban az egyik legjobban várt szám, a férfi maratoni futás. A szám egyik nagy esélyese, a kenyai Abel Kirui különleges ruházatban és cipőben futja majd le a 42 kilométert. Kirui futómeze újrahasznosított poliészterből készül, amelyhez három műanyag palack adja az alapanyagot, míg cipője, a Nike Flyknit Racer különleges, kötött technikájának köszönhetően csak annyi anyagot használ fel a felsőrészhez, amennyi a cipő összevarrásához kell. A mez megfestésesénél is a természet védelme volt az elsődleges cél. A Nike partnere a holland DyeCoo cég, akik különleges új technikájuknak köszönhetően nem használnak vizet a textilfestéshez. Átlagosan 1 kilogramm textil színezéséhez 100-150 liter ivóvízhez van szükség, ami évi 2,4 trillió gallon vizet jelent ilyen típusú anyagok esetében (ez 3,700,000 verseny úszómedence megtöltéséhez lenne elég). Ennél az eljárásnál víz helyett a Nike és a DyeCoo szén-dioxidot használ, amelyet más iparágak melléktermékéből szerez be, ezzel is csökkentve a CO2 kibocsátást.

abel kirui

Az elmúlt 8 évben a Nike folyamatosan azon dolgozott, hogy minél környezetbarátabb technológiákat vezessen be a gyártási folyamatokba, és ezeket minél szélesebb körben használja: az atléták versenyfelszerelése tökéletes példa erre. “A versenysportolók számára kulcsfontosságú az innovatív ruházat. Az újrafelhasznált, környezettudatos technológiával készült ruhák és cipők nem csak vigyáznak a természetre, de egyben hihetetlen könnyűek is.” – mondta Martin Lotti a Nike olimpiáért felelős Global Design igazgatója.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.